Scroll Top

Лек за бољи живот скривен између корица

lek-za-boli-zhivot-skriven-izme-u-korits
Сличне теме

КЊИГЕ САМОПОМОЋИ СВЕ ТРАЖЕНИ ЈЕ МЕЂУ ЧИТАЛАЧКОМ ПУБЛИКОМ

Док су крајем прошлог века најпопуларнији били наслови који се тичу личног развоја и начина како се изборити с одређеним животним околностима или навикама, данас је акценат на међуљудским односима и комуникацији

Oбласт популарне психологије и психологије уопште све је атрактивнија међу читаоцима. Због чега се то дешава, да ли тражимо утеху, спас и одговоре на питања или ипак желимо да растемо и развијамо се? Последњих година су књиге популарне психологије доживеле праву експанзију. Читави одељци у библиотекама и књижарама посвећени су њима. Које књиге људи највише читају, које ауторе највише прате питали смо Библиотеку града Београда и издавачке куће „Сигма” и „Вулкан”.

Библиотека града Београда за Борбу истиче податак да је у току 2021. године из области популарне психологије издато чак 10.000 књига, као и да је ова област све више у тренду јер конкретним и практичним саветима усмерава кориснике на превазилажење постојећих проблема променом појединих аспеката живота или погледа на живот. Књиге које се највише позајмљују, а тичу се ове области говоре о превазилажењу баријере у комуникацији, с акцентом на развијању бољих односа с другима.

Повлачењем паралеле, библиотека је дошла до закључка да су крајем прошлог века најпопуларнији наслови који се тичу личног развоја, начина како се изборити с одређеним животним околностима или навикама, док је данас ситуација посве другачија, а акценат се ставља на међуљудске односе и комуникацију. Међу пет најчитанијих уопште библиотека наводи следеће наслове: „Зашто се нисте убили” Виктора Е. Франкла,

„Калуђер који је продао свој ферари” Робина Шарме, „Моћ је у вама” Луизе Л. Хеј, „Буђење” Антонија де Мела и „Мапе ума” Тонија Бузана. „Сигма издаваштво” показује мало другачије резултате, те се у њиховим евиденцијама, када је област популарне психологије у питању, највише читају књиге које се тичу каријере и рада на себи уопште. И поред тенденције да се све више необучених људи, лаика и људи без искуства бави овом тематиком, и даље у издавању и писању књига на ову тему знатно предњаче психолози и психијатри. Интересантан податак је да, поред белетристике, класика, кувара, књига о историји, филозофији или поезији, највећу продају имају управо књиге из области психологије.

Пораст интересовања за ову врсту књига сведочи о квалитету наших живота и свакодневице. Говори се о парадоксу у ком се све више трудимо да радимо на себи, побољшавајући квалитет живота, док, с друге стране, не успевамо да пронађемо мир и живимо живот према својим мерама. Сведоци смо да појединачни романи, као и дела класичне литературе која се традиционално изузетно добро продају, ипак својом популарношћу надмашују књиге популарне психологије. Област популарне психологије има константно добру продају, међутим, када је реч о бестселерима, свакако превагу односе романи, наводе из „Вулкан издаваштва”.

Када је реч о најчитанијој тематици за самопомоћ, навише се продају књиге које говоре о преосетљивим и преоптерећеним умовима, међуљудским односима, који су, нажалост, све више токсични, закључују из Вулкана.

„Излогујте свој мозак”, „Размишљам превише”, „Окружени психопатама”, „Окружени идиотима”, „Окружени лошим шефовима”, само су неки од све чешће тражених наслова ове издавачке куће.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

Додај коментар: