Scroll Top

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ КАО ЖАНР БУДУЋНОСТИ

dokumentarni-filmovi-kao-zhanr-budu-n
Сличне теме

Јубиларни, 15. Beldocs фестивал, један од водећих документарних филмских фестивала у овом делу Европе, биће одржан од 11. до 18. маја у Београду, на коме ће се у дванаест програмских целина, премијерно у нашој земљи, приказати више од 100 најбољих документарних филмова данас.

„Поносни смо што смо за 15 година континуирано расли, као фестивал и као организација. Ове године, желимо посебно да привучемо нову публику, јер знамо да узбуђење и страст ка смелим, аутентичним и креативним филмовима које делимо, може да буде инспиративно за многе људе. Имајући у виду да је жанровски гледано, документарни филм један од најбрже растућих и у продукционом смислу, али и у погледу све веће популарности, сигурни смо да ћемо понудити јединствено фестивалско искуство“, изјавила је Мара Прохаска Марковић, директорка Beldocs фестивала.

„Посвећени смо проналажењу најбољих актуелних филмова, новим медијима и технологијама, упознавању са врхунским ауторима, умрежавању филмских стручњака, развоју нових филмова. Желимо да, развијањем нових филмских стваралаца и ауторских израза, утичемо на будућност и да направимо разлику у нашем друштву. Радујемо се предстојећем јубиларном Beldocs фестивалу, који је јединствена прилика да се премијерно у нашој земљи погледају најбољи документарци из целог света“, изјавио је Марко Грба Синг, уметнички директор Beldocs фестивала.

Beldocs + платформа за гледање филмова

Покренута је нова, регионална платформа, Beldocs +, на којој су доступни документарни филмови са ранијих издања фестивала. ВоД платформа Beldocs + лансирана је са циљем унапређења доступности врхунских документарних филмова што већем броју гледалаца, а доступна је у Србији и осталим земаљама западног Балкана.

О Beldocs-u

Белдоцс, један од водећих међународних фестивала документарног филма у овом делу Европе, одржава се сваке године у мају у Београду. Основан 2008. године, подељен је у 12 програмских целина, организује преко 100 премијерних пројекција сваке године, током осам дана трајања фестивала, који се приказију на више од 7 локација. Фестивал Beldocs додељује 6 награда у четири такмичарска програма. Осим филмских пројекција организује низ панела и Мастерклас предавања, а у оквиру Индустрy активности на радионицама, додељују се новчане награде за развој будућих филмова. Сваке године окупи преко 150 међународних стручњака у аудио-визуелној индустрији, аутора и продуцената. Више од 200 партнера у Србији, региону и Европи, подржава рад Beldocs филмског фестивала. Креативни тим од преко 20 чланова организује Beldocs фестивал, укључујући стручњаке из области филма, дизајна и уметности.  

Извор: Beldocs 

Фото: Промо

Додај коментар: