Scroll Top

Самостална изложба Ервина Вурма – ,,Један минут заувек“

samostalna-izlozhba-ervina-vurma-jeda
Сличне теме

 Музеј савремене уметности Београд

од 7. априла – 9. августа 2022. године

Кустоси изложбе: Маријана Коларић и Жером Санс

Изложба ,,Један минут заувек“ Ервина Вурма у Музеју савремене уметности у Београду прва је самостална изложба овог истакнутог аустријских уметника у Србији и његова прва велика изложба на Балкану. Представљена на свих пет нивоа музеја, тежи да прикаже комплексан стваралачки, тридесетогодишњи опус овог уметника од 90-их година прошлог века до данас. Сем поменутих једноминутних скулптура (Оне Минуте Сцулптурес) на изложби су представљени и други иконични радови аутора као што су „Узана кућа” (Нарроњ Хоусе), „Дебели аутомобил” (Фат Цар), „Дебела кућа” (Фат Хоусе), апстрактне и перформативне скулптуре али и сви они пратећи медији у којима уметник континуирано ради и који чине неизоставан део његовог уметничког речника, као што су фотографије, видео-радови, перформанси, цртежи и слике, као и значајна нова продукција.

Ервин Вурм у свом атељеу, фотографија Гералд. Y. Платнер

Вурм је посебно за изложбу у Београду извео нову серију својих перформативних скулптура у глини, према моделима најзначајнијих грађевина које припадају југословенском модернистичком наслеђу Београда. С тим у вези ова свеобухватна изложба, замишљена по концепцији као интроспективна пре него ретроспективна, тежи да прикаже богат и разнолики уметнички опус Ервина Вурма, као и разнородност медија у којима уметник ствара и које непрестано паралелно развија и истражује.

Дебели кабриолет, 2005, Фотографија Винсент Еверхартс љубазношћу Studia Wurm

Изложба под називом Један минут заувек носи у себи парадоксалну синтезу пролазности и вечности у тежњи да подсети на неке иконичне Вурмове једноминутне и перформативне скулптуре, овом приликом оживљене и поново изведене, а које једино кроз учешће публике остављају могућност и вероватноц́у да ц́е стечено искуство заувек бити упамц́ено.

Аутопортрет као краставци, 2008, љубазношћу Tomio Koyama Gallery

Ервин Вурм (1954) је аутријски уметник који живи и ради у Лимбергу у Аустрији, један је од тренутно најистакнутијих уметника савремене светске уметничке сцене. Међународно признање стекао је јединственим приступом скулптуралној пракси кроз демистификацију и проширивање традиционалног појма скулптуре и њеним поновним стварањем кроз перформанс, видео, фотографију и цртеж.

1.Аустријски павиљон, Венецијанско бијенале, 57. Интернационална изложба уметности, 2017. О врлинама и пороцима уопштено, 2017-Фотографија Eva Wirdinger

Вурм је славу стекао током 90-их година прошлог века управо серијом једноминутних скулптура кроз које уметник подвргава себе, извођаче и публику парадоксалним или некад апсурдним ситуацијама које у основи преиспитују наше уобичајено понашање, стечене навике и дотичу већину егзистенцијалних питања. Вурмова једноставна упутства и цртежи позивају на учешће кроз инклузиван, забаван и друштвено партиципативан приступ, преиспитујући истовремено свету и конвенционалну вајарску традицију где публика кроз игру, плес и покрет постаје и сама једноминутна скулптура.

Фото: Промо

Додај коментар: