Scroll Top

Друштвени дијалог о мерама популационе политике и улози локалних самоуправа у њиховом спровођењу

drushtveni-dijalog-o-merama-populatsio
Сличне теме

ПОЖЕГА ЈЕ ПОНОСНИ НОСИЛАЦ ПРИЗНАЊА “ЗЛАТНА КОЛЕВКА” ЗА БРИГУ О ТРЕЋЕМ ДЕТЕТУ

Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име, указала је у разговору са грађанима и запосленима у Општинској управи Пожега да је од суштинског значаја то што државне институције препознају важност унапређења и даље изградње система популационе политике и равноправности полова.

“Сада државне институције и невладин сектор руку под руку заједно раде на остваривању циљева из ових области и то је модел који даје добре резултате. Пред нама је још много посла на решавању ових проблема, али важно је да је сазрела свест о важности њиховог превазилажења и да смо се сви заједно прихватили тог посла. Циљ је да се отклоне све препреке које стоје између мера и средстава које одваја држава и крајњих корисника тих средстава којима су она и намењена. Само тако све мере које су донете и које ће бити доношене могу да покажу свој пуни ефекат”, истакла је Пауновићева и у том смислу похвалила начин на који је општина Пожега приступила решавању тог проблема.

Градоначелник Пожеге Ђорђе Никитовић истакао је да се у овој локалној самоуправи примењује широк спектар подстицајних мера међу којима су бесплатан вртић за треће дете, бесплатни тренинзи, умањење комуналних рачуна за вишечлане породице, изградња вртића у сеоским срединама, као и бесплатан превоз за ученике.

“За мере које предузимамо добили смо признање “Златна колевка” за бригу о породицама са троје и више деце. То признање даје нам додатну енергију и мотивацију да наставимо да се боримо за рађање што више деце у нашој општини”, указао је он.

Никитовић је додао да се на нивоу локалне самоуправе велика пажња поклања питању родне равноправности о чему сведочи и податак да жене чине 6 од 7 начелника управе. Поред значајног учешћа жена у јавној управи Пожега је поносна и на то што има представницу лепшег пола у Скупштини Србије.

Марко Матић, председник УО Фондације “Дајана Пауновић” указао је на потребу да се убудуће средства која се издвајају за подстицање рађања не посматрају као социјално давање или облик помоћи већ као исплатива економска инвестиција у одрживи развојни модел земље, због чега она морају бити опредељивана у оквиру развојног дела буџета. У том смислу похвално је што и Пожега та средства третира као мере подстицаја и подршке, а не помоћи из домена социјалних давања.

“У систему креирања и спровођења модела политике рађања веома је важна улога локалних самоуправа. Свака средина има специфичне проблеме и карактеристике и зато је најважније да креирамо флексибилан модел којим ћемо омогућити да оно што издваја држава буде пласирано на прави начин како бисмо постигли оптималне резултате. Због тога је најважнија добра координација између државе и локалних самоуправа, а издвајања за поспешивање политике рађања морају се посматрати не као помоћ или социјално давање већ као исплатива инвестиција у нашу будућност и економски раст”, поручио је Матић.

У сарадњи са локалним самоуправама Фондација “Дајана Пауновић” покренула је серију јавних дијалога са грађанима који се у форми трибина одржавају у преко 30 локалних самоуправа широм Србије. Циљ јавних дијалога јесте да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: