Scroll Top

Мали Јерусалим, у којем се добро једе

mali-jerusalim-u-kojem-se-dobro-jede
Сличне теме

ПИРОТ, ГРАД ЋИЛИМА, ПЕГЛАНЕ КОБАСИЦЕ И ПОЗНАТИХ ШАЛА

Овај град на југоистоку Србије богат је верским грађевинама, брендираним специјалитетима и разноликим туристичким атракцијама

Иако се за Пиро ћанце кроз шалу каже да су шкр ти, град Пирот широке руке вам нуди прегршт културних, природних, историјских, као и гастрономских атракција, а житељи овог града љубазно и гостопримљиво ће вам показати све обичаје и благодети овог поднебља. Управо овде мешали су се различити стилови и уметнички правци, који се и данас могу препознати готово на сваком ћошку, па се тако шетњом кроз град можете упознати с калдрмисаним улицама, као и фасадама на којима се и даље осећа источњачки шарм и оријентални стил.

Ово је град у ком можете пробати најукуснији домаћи качкаваљ и пеглану кобасицу, упознати аутентичан начин производње уникатних ћилима и осетити дух јужњачког народа, који живи на месту некадашњег античког тла.

БУРНА ИСТОРИЈА

Град је, пролазећи кроз различите временске периоде, добијао различита имена, па је тако за време Римског царства, у трећем и четвртом веку, имао назив Турес, што значи кула, док се први помен назива Пирот везује за 1498. Током свог постојања десет пута је био плављен реком, више пута су га разорили земљотреси, али се нашао и под тешким ропством турског царства. Упркос свему, овај град на југоистоку Србије успео је да одоли свим недаћама и постане један од култних градова с разноликом понудом туристичких атракција. Данас, град Пирот има исту важност коју је имао и у прошлости, а сама општина важи за једну од највећих општина по површини у Србији.

Вицеви о Пироћанцима

Многи се питају да ли су Пироћанци заиста толико шкрти, па је то условило да они постану главне звезде српских ви цева. Према причи, чини се да је све почело седамдесетих година, када су на једном турниру духовитости Пироћан ци одлучили да на свој начин збијају шале, које су остале и дан-данас. Да ли је то засигурно истина, не знамо, али оно што јесте то је да су вицеви о Пироћанцима данас можда и најјачи бренд читавог краја. Старији знају за ћилиме, има и оних који воле пиротски качкаваљ, али већина ће на помен Пирота прво помислити на шале и пошалице о њиховој штедљивости

Нишава
Фото: Алекса Цакић
Центар Пирота

ГРАД НА ДВА ДЕЛА

Кроз Пирот протиче река Нишава, која дели град на два дела – Пазар и Тијабару, а шетњом поред реке доживећете посебну чар овог места. Ту је и Момчилов град, Музеј Понишавља, видиковац Сарлах, с ког се пружа невероватан поглед на град, чувена зграда Гимназије и још много тога што Пирот издваја. У самом граду налази се неколико културних институција попут Дома културе, Народне библиотеке, Народног позоришта, Историјског архива. У духу традиције и културе нашег народа, и у овом делу Србије се налазе манастири и цркве, од којих су најпознатији Суковски, Темачки, Погановски манастир, затим Црква Петра и Павла у Русовцима, а због њихове бројности, граду Пирот припао је епитет Мали Јерусалим.

Музеј Понишавља

КУЋА ХРИСТЕ ЈОВАНОВИЋА

Немојте да се збуните уколико у старом делу града угледате белу једноспратну кућу у којој препознајете сваки кутак. То је захваљујући режисеру Здравку Шотри јер су баш ту, у кући “малог Ристе”, снимана два култна филма наше кинематографије: “Зона Замфирова” и “Ивкова слава”. Кућа Христе Јовановића у потпуности је, и споља и изнутра, задржала дух и изглед 19. века, а данас је Музеј Понишавља, где се можете сусрести с вредним и значајним примерцима пиротског ћилима, као и мноштвом других антиквитета, који ће вас упознати с прошлошћу овог града. Подаци сведоче да је кућа саграђена 1848, а за њено зидање малом Ристи је била потребна посебна дозвола од турске власти јер у то време раскошне куће на спрат могли су да поседују само Турци.

Тупавица

ПРИРОДНА БОГАТСТВА

Туристички потенцијали околине Пирота надалеко су познати, а заслуге за то највише се придају Старој планини, која га окружује. Невероватна лепота и богатство природним ресурсима Старе планине још од давнина су пружали све своје дарове за живот локалном становништву, а данас су један од главних “криваца” за производњу аутентичних пиротских производа. Поред тога, овај крај красе бројни упечатљиви локалитети попут Специјалног резервата природе Јерма, крашке увале Понор, кањона Височице, Пиљског водопада и водопада Тупавица, који ће вам представљати незаобилазне станице уколико посетите град Пирот.

Препознатљиве шаре пиротских ћилима

СВЕТСКО, А НАШЕ

Многима прва асоцијација на Пирот јесте ћилим, а умеће њиховог ткања потекло је пре више од четири века на овим просторима. Постао је заштитни бренд овог краја, као и први пиротски производ чије је географско порекло заштићено 2002. у Заводу за интелектуалну својину, када је постао и робна марка. Пиротски ћилим је, као скупоцени поклон, често дариван, па се тако управо он давао као угледни дипломатски поклон наше земље. Поред тога, ћилим је симболизовао и део мираза, који се чувао у девојачком сандуку, као амајлија куће.

Пиротски качкаваљ
Пеглана кобасица
Пиротски ћилим

ЋИЛИМИ, КАЧКАВАЉ И КОБАСИЦА

Уколико Пироћанце питате које је добра кафана у граду, рећи ће вам – свака. За неке изразе на јеловнику биће вам потребан преводилац, па је тако, на пример, ђубек врста сира, док су пуњене шушпе пуњене паприке.

Поред ћилима, симбол и обележје града на Нишави је пиротски качкаваљ, производ чију су вештину израде становници научили од Црновунаца, односно Каракачана, који су између 17. и 19. века живели на Старој планини. Најстарији писани подаци о изради качкаваља на Старој планини датирају с почетка 18. века, а пиротски качкаваљ познат је широм света због специфичне ароме, која настаје захваљујући богатим пашњацима. У последње време овај производ опет је вратио стару славу из давних времена, али је задржао и мајсторство израде и квалитет производа. Млекарска школа из Пирота, која је уједно и једина школа ове врсте на Балкану, носилац је и корисник жига заштићеног производа и едукује ученике, одржавајући ову дугу традицију у производњи.

Пиротска пеглана кобасица је врхунски специјалитет с овог простора произведен од најквалитетнијег меса која је уписана у регистар ознака географског порекла имена као пиротска пеглана кобасица 2022. и тако је, поред ћилима и качкаваља, постала трећи заштићени бренд овог краја. Због традиционалног начина производње, најбољи период за прављење пеглане кобасице, искусни Пироћанци кажу, јесте од новембра до краја децембра, тако да она важи за зимски специјалитет. Почетак њене производње на обронцима Старе планине везује се још за период када је Србија била под турском влашћу, а за њену специфичну припрему, такозвано пеглање, користи се обично флаша, и то пуна боца вина.

Италијански специјалитет на пиротски начин

Мало ко зна да је епитет најбоље пице у Европи понела упра во пица од јагњетине, настала у пиротској пицерији ‘Мама Роса’.. Сицилијана на пиротски начин прави се од јагњетине са Старе планине, куване неколико сати, и других локалних специјалитета попут пеглане кобасице и баш она однела је италијанску медаљу у категорији специјалних пица.

Сајам пеглане кобасице

КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ

У Пироту се готово сваке године одржава велики број манифестација, од којих су најпознатије Пиротско културно лето, Међународни фолклорни фестивал, мото-скуп, али и разни концерти. Традиционално, сваке зиме, организује се светско такмичење, Сајам пиротске пеглане кобасице, где велики број посетилаца има прилику да опроба аутентичне укусе овог краја. Засигурно једна од најстаријих манифестација на овом поднебљу јесте Традиционални пиротски вашар, који се у прошлости звао Пиротски панђур, а печат је оставио по продаји пиротских ћилима и других традиционалних производа. Манифестација која обухвата литерарне и позоришне комаде, музичке и филмске представе и културне фестивале – Пиротско културно лето, традиционално се одржава у периоду од 1. јула до краја августа.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТО: ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ПИРОТ

Додај коментар: