Scroll Top

Едип на фестивалу у Будимпешти

edip-na-festivalu-u-budimpesti
Сличне теме

Југословенско драмско позориште учествује на јубиларном десетом Интеранционалном театарском фестивалу „Митем” у Будимпешти са представом Едип у режији Вита Тауфера

 

Овај реномирани фестивал који је почео 30. септембра и траје до 23. октобра, одржава се у Националном театару у Будимпешти. Поред Југословенског драмског позоришта, које је једини учесник из Србије, на „Митем” фестивалу учествују представе позоришта из Француске,
Немачке, Мађарске, Румуније, Чешке, Словачке… Представа Едип је на програму у четвртак 12. октобра.

„Митем“ – Међународни позоришни фестивал Мадач (чувени мађарски књижевник Имре Мадач) представља наставак и свечани завршетак такође јубиларне десете Међународне позоришне олимпијаде која је у више градова Мађарске одржана у првој половини ове године. Током десет година, на „Митем” фестивалу су гостовале представе из педесетак земаља, а ове године учествују продукције из 12 држава.

Представа ЈДП-а Едип биће изведена у селекцији „Митем плус” у којој су још представе театра Комеди Франсез из Париза,Тартиф и Националног позоришта из Кошица Хамлет.

Софоклова трагедија о Едипу у којој играју Милан Марић, Наташа Нинковић, Срђан Тимаров, Бојан Димитријевић, Александар Ђурица, Милош Самолов, Небојша Љубишић, Зоран Цвијановић, Јоаким Тасић, Милан Бобић, Лука Антонијевић, Лука Севић и Вељко Стевановић, од премијере 17. Септембра 2022. године, на матичној сцени је одиграна 31 пут.

Представу је до сада видело више од 19 000 гледалаца, а карте за три до четири извођења месечно биле су распродате одмах по пуштању у продају.

Представа Едип је у новембру 2022. гостовала у Љубљани на сцени Словенског народног гледалишча Драма, почетком јуна ове године имала је два извођења у загребачком ЗКМ-у, а крајем јуна је изведена у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Карте за сва гостовања су по правилу биле распродате много пре самог извођења, а ансамбл представе је увек био испраћен стојећим овацијама у препуним салама, као и сваког пута када је представа играна у ЈДП-у.

У престави учествују и музичари Ђорђе Денић (певач), Дарко Голић (контрабас) и Лука Лопичић (хармоника). Текст су адаптирали Весна Радовановић и Марко Манојловић, сценограф је Лазар Бодрожа, костимограф Марија Марковић Милојев, а аутори музике су Роберт Пешут – Магнифико и Александер Пешут –Schatz!

У исто време када представа Едип гостује на фестивалу „Митем”, плакат Мирка Илића за ову представу биће изложен у Будимпешти. Један од експоната на изложби „Оpla Friends”, која је отворена 21. септембра у концертној сали „Szimpla Garden”, управо је и Илићев плакат за представу Едип.

Фото: Небојша Бабић

Додај коментар: