Scroll Top

На дар смо добили, на дар и дајмо

fenecki-biseri
Сличне теме

ЕКИПА БОРБЕ У ПОСЕТИ АНСАМБЛУ ФЕНЕЧКИ БИСЕРИ

Kада нам је отац Макарије предложио да се удружимо и под данашњим именом засвирамо и запевамо уочи манастирске славе Свете Петке пре више од три године нисмо ни размишљали о овако престижним концертима попут задужбине Илије Коларца и сјајним спотовима какве смо до сада снимили, каже Никола Анастасијевић.

Музички ансамбл Фенечки бисери састав су који већ три године наступа широм Србије и сва прикупљена средства усмерава школама на Косову и Метохији. 7. марта 2021. у 19 сати хуманитарно ће наступити у Коларчевој задужбини.

Наступајући некада као деца с циљем да добију што више аплауза и чоколадица сваке недеље после литургије уз „трпезу љубави“, чланови Фенечких бисера спознали су виши циљ и сврху која се иза тога налазила. Поента саме „трпезе љубави“ познатије као агапе јесте та да је отворена за свакога и да се сви који наврате могу послужити.

ИНСТРУМЕНТ ЈЕ ЗАВЕШТАЊЕ

Слаткиши даривани младим талентима у неком тренутку почели су да значе нешто више од обичне награде. Почели су да оличавају лепоту даривања оних који истински схвате одговорност која се крије иза талената који су им дати. Тако су и данашњи Фенечки бисери спознали праву природу ствари и то доказују тиме што од првог дана свог постојања сваки хуманитарни подухват ког се прихвате красе слоганом преузетим из јеванђеља: На дар смо добили, на дар и дајмо.

-Сви заједно смо једна велика породица где сваки члан представља по један бисер и заједно сачињавамо ту једну нераскидиву огрлицу – каже Никола Анастасијевић који у Фенечким бисерима свира хармонику и чија су још два брата, Стефан и Василије, сестра Зорица и снаја Смиљана део ансамбла.

Сву магију употпуњују још и Невена Ристић, Јана и Дуња Михајловић, Дарија и Глорија Илић и Иван Рајковић. За сада свеукупно 11 бисера чини огрлицу уз дванаестог Андреју Крстића, перкусионисту, ког остали сматрају пуноправним чланом иако, нажалост, није увек у прилици да се придружи авантурама у које се ова екипа упусти.

Од 2017. пуним снагама скупљају средства хуманитарним коцертима у сарадњи са бројним црквама у Србији и региону за музичке и државне школе на Космету. Успели су да опреме већ три одељења чиме је преко педесет ђака добило могућност безбрижнијег даљег школовања. Кажу да нема ничег лепшег од поклањања инструмената јер знају да су као такви право завештање. Служиће не само ову већ и многе наредне генерације.

Поред инструмената, ту је и разна школска опрема, између осталог и девет лаптопова послатих у једну школу у Зубином Потоку, а ни новогодишњи и божићни празници без пакетића, путовања и дружења на Космету такође не пролазе.

Тетка младих Анастасијевића, Александра Одак-Фланаган, живи у Аустралији и једном приликом организовала је културно вече где су били позвани сви Срби и пријатељи Срба да дођу и подрже Фенечке бисере у њиховим замислима док су бројни видеи и спотови које су до тада снимили били пуштани онима који су догађај одлучили да посете. Велики број људи се одазвао чиме је манифестација изнедрила један пројектор који је такође свој дом пронашао на Косову и Метохији.

Битно је напоменути да се ови млади људи већински оријентишу на косовско поморавље где, кажу, има доста Срба, а најмање помоћи. Она се углавном шаље деловима који почињу или већ увелико оскудевају нашим народом, док области попут ове у великој мери бивају запостављене. Концерт у Коларцу биће њихов највећи подухват до сада

Циљ је трајање у вечности
На питање шта би било остварење сна Фенечких бисера и докле планирају да иду са својим замислима,Никола истиче да је то вечност. Крајњи циљ је да име Фенечких бисера никада не замре. Да и након овог састава дођу нови нараштаји који ће их пођеднако несебично полирати и на свему сложно радити. Да се тајдух који данас живи у Бисерима и који је усмерен ка давању љубави, помагању пријатељима и ближњима сачува и заувекопстане – вели Никола

БИСЕРИ И ШКОЉКЕ

Раније нико није ни размишљао да ће од нечега што је тако спонтано почело да се отвара бити нешто велико као што је то случај данас. Када нам је отац Макарије предложио да се удружимо и под данашњим именом засвирамо и запевамо уочи манастирске славе Свете Петке пре више од три године нисмо ни размишљали о овако престижним концертима попут задужбине Илије Коларца и сјајним спотовима какве смо до сада снимили. Од скора смо и регистровани, имамо свој жиро-рачун, а управо снимамо и први ЦД Бисера…Али полако, врата се сама отварају – каже Никола.

Гости изненађења ће бити и нама позната имена, а исто тако и подмладак овог музичког ансамбла који су основани октобра прошле године под називом Фенечки бисерчићи. Тридесет и петоро деце узраста од 4 до 12 година имаће прилику да се представи публици у сали неким од духовних песама са богатог репертоара.

35 деце наступиће на Коларцу

Воље има, а ако буде и времена прикључиће се и родитељи бисера и бисерчића. Вероватно када се пензионишем. Они би онда били Шкољке – рекао нам је Никола кроз осмех.

аутор АЛЕКСАНДРА ЂОРЂЕВИЋ

Додај коментар: