Scroll Top

Српски вез хит на светским пистама

srpski-vez
Сличне теме

УДРУЖЕЊЕ МИРИС ЗАВИЧАЈА ИЗ БЕЛЕ ПАЛАНКЕ ОЖИВЉАВА СТАРЕ ЗАНАТЕ

Удружење Мирис завичаја основала је 2006. Радијана Живковић с циљем очувања културног идентитета Беле Паланке. Под тим подразумевају очување наших обичаја, традиционалне кухиње и старих заната. Дошавши на место председника удружења, дипломирани модни дизајнер Слободан Митровић додао је ново значење и смисао идеји очувања традиције.

фото LiveProduction
ТКАЉЕ И ЗЛАТОВЕЗИЉЕ

Опремљена ткачка радионица, радионица за пустовање вуне, грнчарију, искусне везиље и златовезиље, плетиље и Центар за старе и уметничке занате при удружењу омогућили су да бројне њихове рукотворине високим дипломатским каналима из руку српских званичника доспевају у резиденције страних дипломата и представника међународних институција, одакле шаљу поруку о талентованој, разиграној Србији, богатој уметничким и занатским наслеђем. О споју народне традиције и савременог дизајна кроз скоро заборављене занате разговарали смо са Слободаном Митровићем.

Мислим да је добра идеја да спојимо народни мотив са једним савременим предметом јер је то начин да очувамо традицију. Из те приче произашле су лептир-машне са етно-мотивима, ручно везене. Такође, направили смо и модну колекцију од тканих материјала на разбоју. Колекцију сам дизајнирао ван утицаја актуелног тренда, применом традиционалног материјала на моделима савременог кроја, што колекцији даје ванвременски карактер. Акценат колекције је на дизајнерским тканинама и процесу њеног настанка, док је силуета сведена, чистих површина, да би структура и колорит дошли до изражаја. Тренутно израђујемо елегантне торбе техником веза – за- почиње Митровић. Како неке друге земље и њихова културна наслеђа имају далеко већи утицај на светску модну сцену, није једноставно наћи се под таквим рефлекторима и показати шта имаш.

Од самог оснивања удружење је активни члан Етно-мреже. Пратимо конкурсе Етно-мреже и учествујемо у програму јавних радова, где чланице удружења техником златовеза израђују ћирилично писмо, деверски пешкир са мотивом српске традиције, тканице… Ти производи касније буду део протоколарних поклона које Влада Србије уручује државницима. На тај начин производи израђени у нашем удружењу неретко одлазе ван граница наше земље – објашњава Митровић

Учи и старо и младо
Како се ради на разбоју?
Традиционално настојимо да старе технике сачувамо од заборава и кроз едукације пренесемо на љубитеље рукотворине. Удружење активно ради на едукацији нових чланова, пре свега, одраслих, али и деце. Сви заинтересовани који желе да испробају магију настанка тканине на разбоју могу да се информишу око термина за одржавање
радионицe. На радионици полазници се упознају с деловима разбоја, како разбој функционише и са комбинацијама преплетаја. Тренутна ситуација нас је мло зауставила иуспорила у протеклих годину дана

МЕСЕЦ РАДА ЗА ДОБРЕ СКУТЕ

Неопходна је била и подршка локалне самоуправе, од које су 2010. добили просторије за опремање и отварање Центра за старе и уметничке занате.

Од старих заната у Белој Паланци тешко може да се живи јер сам поступак и временска израда производа, управо због захтеваних форми и оригиналних дизајнерских решења, поскупљује сам производ. Народна ношња представља идентитет једног народа. Израда ношње је захтеван посао и дуготрајан. За један комплет народне ношње заједно са изра- дом веза, кроја, израдом тканица потребно је око месец дана. Ношња је препознатљива по детаљима и орнаментима. Сваки крај Србије има своју карактеристичну шару. Таква идејна решења, генерално, привуку туристе, како уметнике тако и љубитеље рукотворина, јер ми подржавамо и окупљамо разли- чите сфере уметности сходно називу нашег центра. Центар за старе и уметничке занате се обавезно налази на листи места која треба посетити у Белој Паланци. Пратимо и конкурсе Етно-мреже, на пример конкурс за израду минијатуре, где често чланови нашег удружења добијају награде – закључује Митровић.

аутор ИВАН МИЛАДИНОВИЋ

Додај коментар: