Scroll Top

Фестивал ДОК #6 представља селекцију „Изван мрака“

festival-dok-6-predstavlja-selekciju-izvan-mraka-dokumentarci-o-bioskopima-koji-menjaju-zivot-dok-se-zivot-pretvara-u-bioskop
Сличне теме

Документарци о биоскопима који мењају живот, док се живот претвара у биоскоп

Шести фестивал дугометражног документарног филма ДОК #6 који ће се одржати од 1. до 4. фебруара у мтс Дворани представља посебну селекцију програма под називом „Изван мрака“

У оквиру селекције „Изван мрака“ биће приказана четири документарца која се баве темом биоскопа као места која обликују животе људи широм света, његовом историјом и улогом коју је имао у промоцији различитих идеја. Ови филмови ће одговорити на питања како ће изгледати будући биоскопи и која публика ће у њих одлазити и како поново успоставити биоскопе као снажан и стабилан простор за дељење емоција.

Може ли биоскоп спасити људе од алкохолизма, осећаја усамљености и напуштености? Да бисте одговорили на ово питање, крените на путовање филма „Општи план“ Владимира Головнева који ће бити приказан у четвртак, 1. фебруара у 20.30 часова у сали 3 мтс Дворане. Филм прати развој градова и села у Русији где модерни 3Д биоскопи постају светионици културе, трансформишући околну стварност. Програм промоције филмске културе Цинема Спреадинг почео је у Русији 2015. Ово је филм који прича о томе како биоскоп мења живот, док се живот претвара у биоскоп.

У филму „Гробље филма“ аутор Тјерне Сулејман Дијало полази у потрагу за местом рођења кинематографије у Гвинеји. Шармантан и упоран, он прати трагове наслеђа и историје филма у својој земљи и предочава важност филмских архива. Филм ће бити приказан у петак, 2. фебруара у 16 часова у сали 6 мтс Дворане.

Документарни филм „Биоскоп Лаика“ аутора Вељка Видака је прича о изградњи првог биоскопа у малом граду Каркиле у Финској. Овај биоскоп оживљава захваљујући редитељу Акију Каурисмакију. “Биоскоп Лаика” ће затворити овогодишње издање фестивала (када ће бити додељене и награде фестивала) у недељу, 4. фебруара у 19 часова у сали 6 мтс Дворане.

„Приручник о историји биоскопа“ Стефана Д’Антуона и Бруна Уђолија је филм о историји, данашњем развоју и будућности биоскопа у граду Торину у Италији. Од првих снимака брац́е Лимијер, па све до затварања биоскопа због пандемије, пролазец́и кроз све кључне кораке у дугогодишњој авантури од 120 година, овај филм сведочи о еволуцији биоскопа и истражује његову друштвену и културну вредност. Ово остварење публика ће моћи да погледа у недељу, 4. фебруара у 20.30 часова у сали 3 мтс Дворане.

Програм шестог издања фестивала ДОК доступан је на сајту https://dokfest.rs/.

Улазнице за фестивал могу се купити на благајни мтс Дворане као и преко сајта: https://www.mtsdvorana.rs/filmovi/dok6

Фото: Промо

Додај коментар: