Scroll Top

Модна кућа P….S….fashion и ДАХ Театар заједно у слављењу жена пионирки у Србији

modna-kuca-p-s-fashion-i-dah-teatar-zajedno-u-slavljenju-zena-pionirki-u-srbiji
Сличне теме

Модна кућа P….S….fashion је 2023. године, на ексклузивној модној ревији под називом Ти си она, представила је лимитирану колекцију Рефлексија која не само да слави изузетне жене које су биле извор инспирације, већ и наглашава њихову непроцењиву улогу у обликовању друштва и културе

Колекција „Рефлексија” води на путовање кроз време, у којем пред нашим очима поново живе уметнице, књижевнице, пилоткиње, докторке, архитектице, дипломате, научнице… Све оне су оставиле неизбрисив траг у историји Србије, инспирисале су генерације жена. Сваки детаљ колекције прича причу о изузетности ових жена, чија је лепота исијавала изнутра – из њихове неизмерне одважности!

У међувремену, ДАХ Театар је у процесу креирања своје оригиналне мултимедијалне инсталације под називом „ОНЕ. Испред свог времена”, посвећеној и инспирисаној женама које су биле пионирке у својим областима у Србији, препознао идеју модне куће P….S….fashion и договорио се да део колекције буду костими аутентичних ликова у перформансу које су тумачиле Ивана
Миленовић Поповић, Милица Петровић и Љубица Дамчевић.

P….S….fashion који је посвећен подршци женама и промоцији њихових достигнућа, донирао је три костима из колекције „Рефлексија” инспирисане следећим изузетним женама: Јелисаветом Начић (1878-1955), пионирком архитектуре у Србији и прва дипломирана архитектица у Србији, као и прва жена која се запослила у државној служби као градски архитекта. Њено дело обухвата разноврсне модерне архитектонске пројекте, укључујући и прву стамбену зграду на Балкану, као и јавне објекте, попут данашње ОШ „Краљ Петар Први,” цркве Александар Невски и Малог степеништа на Калемегдану, чиме је отворила пут женама у овом мушком доминантном пољу, Даницом Томић (1901-1961), која је храбро закорачила у свет ваздухопловства поставши прва пилоткиња у Србији. Њена страст према летењу и прављењу лупинга у ваздуху допринела је развоју авијације, и учинила је првим спортским пилотом у Србији, међу мушкарцима и женама. Она је друга жена на свету са летачком дозволом.

Љубицом Марић (1909- 2003), признатом композиторком која је обогатила српску музичку сцену својим оригиналним делима. Марићева је прва дипломирала композицију на београдском универзитету. Била је и призната диригентица и прва чланица Српске академије науке и уметности.

Комбиновала је традиционалне балканске мелодијске елементе с модерним европским композицијама, остављајући неизбрисив траг у домаћој и међународној музичкој баштини.

Лик и дело ових изузетних жена, као и још многих значајних боркиња за женска права, представљене су у мултимедијалној инсталацији „ОНЕ. Испред свог времена”, покушавајући да се осветле њихова постигнућа, значајна за нашу културу, али чија дела још увек нису довољно позната и видљива у културном и историјском наслеђу Србије.

ОНЕ. ИСПРЕД СВОГ ВРЕМЕНА је оригинална мултимедијална инсталација која спаја изложбу, живо извођење, инсталације, перформансе, видео рад и фотографију која је одржана 15, 16. и 17. јануара у Пароброду.

Додај коментар: