Scroll Top

Фестивал На сопствени погон – Сарадња за будућност

festival-na-sopstveni-pogon-saradna-z
Сличне теме

Цеком и Уметничка асоцијација из Зрењанина су ове године домаћини три програма у оквиру осмог фестивала На сопствени погон који организује Асоцијација НКСС. Фестивал ће се одржати од 19. октобра до 11. децембра у 9 градова у Србији (Зрењанину, Смедереву, Крагујевцу, Панчеву, Шапцу, Крушевцу, Ужицу, Бору, Новом Кнежевцу), промовишући независну културу, умрежавање актера са независне сцене и децентрализацију културних садржаја. Сви програми фестивала су бесплатни. Фестивал под слоганом Сарадња за будућност, отвориће 19. октобра у 20 сати у Културном центру Зрењанин представа физичког театра Механизам, удружења Трансформатор – платформе за трансформацију стварности путем уметности. Представа је настала током вишемесечног истраживања телесно-душевно-психичких образаца који утичу на ниво животности људског Бића. Ауторке су четири уметнице које у представи разоткривају поједине слојеве сопствених механизама – аутоматизама, самосаботажа, илузија.

Публика ће имати прилику да у Културном центру Зрењанин погледа 22. октобра у 20 часова представу Групе Хајде да, О исцрпљивању или плутање ван сопствених граница која је настала у оквиру пројекта „Редовно у зони неживљивости“ који истражује како услови живота – друштвени, политички, економски, радни – доводе људе у стање константне исцрпљености. Пет извођача ’млађе генерације’, испитујући своје изворе исцрпљивања, промишљају могућности отпора кроз заустављање и током представе нуде и публици прилику за колективно мировање. Након представе биће организован разговор са публиком.

Програм „Сарадња за будућност“,по коме је осмишљен овогодишњи слоган фестивала ће се одржати 18. и 19. новембра 2022.године. Удружење ЦЕКОМ из Зрењанина, Факири са југа и Културоциклин из Крушевца окупиће младе, али и лидере организација из ова два града у КЦ Зрењанин, и кроз заједничке драмске и сценографске радионице 19. новембра, направиће темељ будуће сарадње. Млади учесници имаће прилику да се упознају са различитим сегментима једне позоришне представе и са важношћу аудио-визуелних елемената за што ефектнију реализацију. Током радионица млади ће се, користећи различите ликовне и драмске методе, бавити заједничким вршњачким проблемима и промишљати свој однос према широј друштвеној реалности и своју генерацијску позицију у друштву. У оквиру овог пројекта 18.новембра у 20 часова биће изведена Представа Културоциклин ЕND CALL која представља својеврсни позоришни есеј о културолошким on line/on stage/on ground феноменима, од црвеног тастера END CALL са Зум платформе до црвене лопте.

Фото: Промо

Додај коментар: