Scroll Top

Фестивал шаха за младе

festival-saha-za-mlade
Сличне теме

3. Трофеј Бањалуке 2023.

Највећи регионални турнир у шаху за узраст до 16 година окупио је више од 300 учесника из земаља у окружењу

Трећи међународни шаховски фестивал за младе Трофеј Бањалуке 2023. одржан је 26. и 27. августа у Бањалуци, у организацији Шаховског клуба Гамбит.

Фестивал је окупио више од 300 такмичара у екипној и појединачној конкуренцији из бројних општина и градова Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Ово је и најбројнији турнир за младе шахисте до 16 година у региону, а уједно је то била и прилика да се спреме за наредно Европско првенство.

Турнир је отворио потпредседник Републике Српске Давор Прањић, као генерални покровитељ такмичења, наводећи да му је част што је имао прилику да подржи догађај који окупља младе до 16 година.

– Подржаћу сваку иницијативу која окупља младе људе да развијају своје интелектуалне способности. Посебно ми је драго што се овакав турнир одржава у Бањалуци, из које ће ови млади учесници понети најлепше успомене – истакао је Прањић.

Председник ШК Гамбит Немања Шипка изразио је задовољство што је Бањалука и ове године центар на шаховској мапи региона и оценио да је ово сјајна прилика да се млади друже и размењују искуства.

– Из године у годину бележимо све већи број учесника. Циљ нам је да наредне године окупимо више од 500 шахиста, а већ сада овај фестивал окупља најбоље младе играче. Захвалио бих свим такмичарима, тренерима и спортским клубовима који учествују на овом турниру – навео је Шипка.

Шипка је уручио захвалнице златним спонзорима за подршку и допринос у реализацији турнира: компанији “М:тел” и Адико банци, Давору Прањићу, потпредседнику Републике Српске, и Андрији Јоргићу, председнику Шаховског савеза Београда. Јоргић је том приликом посебно истакао значај враћања шаха у школе.

У екипној конкуренцији до 16 година прва два места освојиле су екипе из Београда – Математичка гимназија предвођена Луком Ристићем била је прва, док је екипи Миријева припало друго место. Када је реч о категорији до 12 година, ШК Гамбит 1 заузео је прво место, екипа Бањалучког шаховског клуба је друга, а ШК Гамбит 3 завршио је као трећи на коначној табели.

У појединачној конкуренцији пехаре и златне медаље освојили су Лука Ристић (до 16 година), Ана Багаш (до 14 година) и Вера Вујовић (до 12 година).

Фото: ШК Гамбит

Додај коментар: