Готово сваки град у Србији овог лета нуди богат садржај, комбинацију добре...
Пикантни специјалитети на Кајин начин
Прави гурмани воле све да једу, масно, посно, зачињено и љуто, воле чорбасто, воле и густо. Ако желите да почастите гурмана у себи или заједно с пријатељима и драгим особама уживате у квалитетним залогајима, уз обавезну чашу пива, пробајте нове рецепте Катарине Каје Петровић, аутора емисије “Гастрономад”.
Кобасице у парадајз-сосу с медом и сенфом
-10 свежих роштиљских кобасица
-3 кашике сунцокретовог уља
-главица црног лука
-2 шаргарепе
-1/2 корена целера
-3 чена белог лука
-2 кашичице медитеран зачинског биља
-800 г парадајз-пелата
-кашичица кухињске соли
-кашичица бибера, црног млевеног
-кашика меда
-кашика сенфа са слачицом
-100 г спанаћа
-500 г пире кромпира
Начин припреме
У дубљој шерпи загрејати уље. Кобасице исећи на од осам до 10 центиметара дужине, па пропржити у шерпи са загрејаним уљем. Када се
запеку, додати целер ољуштен и исечен на листиће, шаргарепу сечену на колутове и ситно сечен црни лук.
Све заједно пропржити, па додати бели лук исечен на листиће. Зачинити медитеран зачинским биљем, додати пелат исечен на коцкице, сенф и мед. Када пелат прокључа, смањити температуру, поклопити и оставити да се крчка 30-40 минута, уз повремено мешање.
Пред сам крај додати очишћен спанаћ, со и бибер, склонити са рингле и промешати. Када спанаћ омекша сервирати јело уз унапред припремљен пире од кромпира.
Пикантни читоси са бифтеком
-500 г бифтека
-тако зачин
-3 кашичице сока лимете
-2 кашике уља са зачинским биљем
Гвакамоле
-2 авокада
-сок 1/2 лимете
-Тако зачин
-кашичица сувог оригана
-1/2 кашичице чилија са морском сољу
-1/2 кашичице млевеног црног бибера
-кашичица белог лука у праху
-кашичица соли
-кашичица љуте млевене паприке
Читоси
-4 кувана кромпира
-6-7 кашика густина
-со
-1/2 кашичице чилија са морском сољу
-3 кашичице димљене млевене паприке
-црни бибер
-3 дл уља за пржење
-За служење
-100 г чедар сира
-кашика киселе павлаке
-кашика слатко-љутог чили соса
Начин припреме
Помешати све састојке за тако зачин. Бифтек очистити од опне и жилица, па исецкати на тракице. Пребацити у посуду и зачинити соком лимете, припремљеним тако зачином и уљем с укусом зачинског биља.
Оставити да се маринира 30 минута. Скувани кромпир оцедити и пребацити у сецко с додатком мало воде од кувања. Самлети у масу која треба да буде као растегљив пире.
Пребацити у посуду и зачинити сољу, чилијем с морском сољу, димљеном паприком и млевеним црним бибером. Додати густин постепено, уз мешање шпатулом, да се добије компактна маса.
Пребацити је у дресир кесу. Загрејати уље за пржење. Из дресир кесе пажљиво формирати нити и пржити неколико минута. Оцедити и пребацити на убрус.
Ољуштити авокадо, па одстранити коштицу. Изгњечити виљушком и додати сок лимете и умешати.
Истопити чедар на тихој ватри. Загрејати дубљи тигањ с мало уља, пропржити тракице маринираног бифтека са свих страна по неколико минута.
Месо равномерно распоредити по дну тигања да се не би кувало, већ пржило. Пред крај пржења посолити додатно по потреби.
Сервирати на дно тањира читосе, преко њих ставити гвакамоле, па бифтек, затим кашику павлаке, још читоса и на крају прелити отопљеним сиром и слатко-љутим чили сосом.
Фото: Александар Деспотовић