Scroll Top

Филм „Да ли сте видели ову жену?“ освојио награду за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Бангкоку

film-da-li-ste-videli-ovu-zhenu-osvoj
Сличне теме

„Да ли сте видели ову жену?“ филм Матије Глушчевића и Душана Зорића освојио је награду за најбољу режију на управо завршеном 15. Међународном филмском фестивалу у Бангкоку (Тајланд).

– Због своје храбрости да употреби ненаративни начин приказивања унутрашњег и физичког путовања жене кроз једну од најснажнијих глумачких изведби ове године, бескомпромисан у својим незаборавним сликама, у задивљујућем визионарском дебију, награда за најбољу режију заслужено иде српском филму Да ли сте видели ову жену?,“ наведено је у образложењу жирија који су чинили Едвинас Пукста, Бианца Балбуена, Маи Мексањан и Ануцха Боонyањатана.

„Да ли сте видели ову жену?“ тренутно се приказује у биоскопима у Београду и широм Србије: Синаплекс Ушће, Дворана Културног центра Београда, мтс Дворана, Туцкњоод Цинеплеџ, ЦинеСтар Нови Сад Биг, Арена Цинеплеџ Нови Сад, КЦ Горњи Милановац и у Културном центру Зрењанина.

– Већ дуго смо маштали о томе да посетимо Тајланд, али нисмо могли ни да сањамо да ће то бити са нашим филмом који ће пронаћи публику на другом крају света. Да будемо искрени, изненађени смо наградом с обзиром да је такмичарски програм састављен од 20 филмова који су били успешни на најзначајнијим светским фестивалима“, поводом награде која им је уручена у Бангкоку наводе Матија Глушчевић и Душан Зорић.

Светска премијера филма одржана је на 79. Филмском фестивалу у Венецији на којем је Олга Кошарић, монтажерка овог остварења добила специјалну признање у категорији уметника до 40 година. На недавно завршеном 28. Фестивалу ауторског филма филм је освојио и Гранд Приџ „Александар Саша Петровић“.

„Да ли сте видели ову жену?“ је прича о средовечној жени Драгињи, која кроз три различита живота покушава да искочи из своје коже. Главну улогу у филму тумачи једна од најангажованијих глумица региона Ксенија Маринковић. У пратећим улогама појављују се Исидора Симијоновић, Борис Исаковић, Власта Велисављевић, Горан Богдан, Јасна Ђуричић, Радоје Чупић, Олга Одановић, Милица Михајловић, Ивана Вуковић, Милош Тимотијевић, Исидора Минић, Алеџ Електра и други.

Душан Зорић и Матија Глушчевић студирали су филмску режију на Факултету драмских уметности у Београду, и до сада су се публици представили својим кратким филмовима „Страно тело“ (2018) и „Лооп“ (2017), који су имали премијере у Венецији и Локарну.

Фото: World Film Festival of Bangkok promo

Додај коментар: