Scroll Top

Фото-докуменатарна изложба поводом 500 година постојања тврђаве Фетислам

foto-dokumenatarna-izlozba-povodom-500-godina-postojanja-tvrdjave-fetislam
Сличне теме

Поводом прославе Дана општине Кладово и значајног јубилеја 500 година тврђаве Фетислам, под покровитељством локалне самоуправе, од 22. до 26. април 2024. године организује се разноврсни културно-уметнички програми

У оквиру тих свечаности приређује се је фото-документарна изложба ,,Векови Фетислама – 1524-2024“.

Аутор изложбе Жаклина Николић, дипл.библиотекара саветник истиче:

-Изложба је настала са намером да се забележе трагови развоја и стасавања тврђаве у култури сећања  локалне заједнице, поводом 500 година од изградње тврђаве Фетислам. На 15 паноа приказана је временска линија развоја тврђаве саткана од текстова и илустрација историчара, хроничара, извода из штампе, дигиталних архива и усмених казивања. Ту је и богатство прикупљене завичајне грађе наших мештана, колекционара, филателиста, породичних архива, којима сам неизмерно захвална за уступљена права коришћења. Грађа приказује различите фазе тврђаве у животу локалне заједнице али и нови живот старе тврђаве на Дунаву у Кладову.  Нека садашње и наредне генерације наставе са бољом бригом о културном наслеђу Кладова али и прикупљању и чувању података о вековним симболима локалне заједнице која ће употпунити наша сазнања о тврђави Фетислам али и развоју Кладова.

Фото-документарна изложба ,,Векови Фетислама – 1524-2024“ биће изложена од 24. априла (од 12.00 часова) до 30. јуна 2024. године у Визитор центру тврђаве Фетислам у Кладову.

Фото: Промо

Додај коментар: