Scroll Top

Година жене у шаху

godina-zhene-u-shahu
Сличне теме

53.МЕЂУНАРОДНИ ОСМОМАРТОВСКИ ТУРНИР ШАХИСТКИЊA

Победница је Андреа Навротеску из Француске, друга је Марија Манакова из Србије

Овогодишњи 53. Међународни осмомартовски велемајсторски турнир шахисткиња одржан је од 28. марта до 5. априла у просторијама Шаховског клуба Црвена звезда у Београду, у организацији Шаховског савеза Београда и под покровитељством Скупштине града Београда и Секретаријата за спорт и омладину. Учествовало је 10 шахисткиња из Кине, Француске, Бугарске и Србије.

Прво место освојила је интернационални мајстор Андреа Навротеску из Француске. Друго место припало је нашој Марији Манаковој, док је на трећој позицији такмичарка из Кине Лу Мијаои, иначе победница 52. турнира одржаног прошле године.

Андреа Навротеску и Андрија Јоргић

Првопласираној Андреи Навротеску пехар је уручио генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић, упутивши том приликом честитке свим такмичаркама, а као један од челних људи ШСС, који се залаже за афирмацију женског шаха, подсетио је да је ове године Комисија за женски шах при Светској шаховској федерацији (ФИДЕ) издала манифест у којем се позивају и охрабрују федерације и жене да се активно укључе у све шаховске активности.

Поводом одржавања турнира, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић уприличио је пријем у Старом двору за такмичарке и представнике Шаховског савеза Београда и похвалио организаторе, који већ традиционално успевају да организују овакав међународни догађај, којим је дат допринос популаризацији шаха, те афирмацији и угледу Београда и Републике Србије у свету.

– Поводом 2022, коју је ФИДЕ прогласила годином жене у шаху, град Београд подржава и афирмише шахисткиње, рад женских клубова и оваквих манифестација. У Србији постоји 420 шаховских клубова, а од тога 70 на територији Београда, чиме се шах, као спорт, рангира одмах после фудбала по броју клубова и такмичара – рекао је Радојичић.

Како је навео, град Београд ће наставити да пружа подршку Шаховском савезу Београда и наставити да негује значајне спортске манифестације, као што је овај турнир.

Учеснице турнира 1969.

Осмомартовски турнир шахисткиња датира још од 1965. и важи за веома популаран турнир код шахисткиња и љубитеља шаха. Овај турнир је дао велики допринос популаризацији и развоју древне игре, као и напретку талентованих шахисткиња многих генерација. На њему су учествовале и најпознатије шахисткиње света, међу којима и светске првакиње Нона Гаприндашвили и Маја Чибурданидзе, што је позитивно утицало на стицање угледа Београда, као светске шаховске метрополе.

После турнира који се играју у Хестингсу (Енглеска) и Вајк ан Зеу (Холандија) Осмомартовски турнир је турнир с најдужом традицијом у историји шаха. У прилог томе говори и податак да је 2009. понео ласкаву титулу Златног турнира, коју му је доделила ФИДЕ.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

Фотографије: Борба

Додај коментар: