Scroll Top

Гостовања ДАХ Театра на фестивалима у Панчеву, Београду, Приштини и Грачаници

gostovana-dah-teatra-na-festivalima-u
Сличне теме

Представа ДАХ Театра „Дрвеће плеше играће се 8. јуна са почетком у 21 час на 50. Јубиларном ЕX ТЕАТАР ФЕСТУ у Панчеву. Београдска публика ће моћи да погледа ову представу 11. Јуна у Студентском парку у Београду са почетком у 21 час. Улаз је слободан.

Дрвеће плеше је плесно-позоришна представа на отвореном која се бави важношћу очувања дрвећа. Представа нам преноси свет дрвећа које има свој живот, проткан памћењем, комуникацијом, бригом за младе и дисањем које ослобађа кисеоник, тако неопходан за људску заједницу.  Представа, у режији Дијане Милошевић и Јадранке Анђелић, у сарадњи са  Институтом за уметничку игру  у Београду, говори о „животу“ дрвећа и њиховој важности за човечанство, којом желимо да најдиректније, уметничким средствима утичемо на грађане да гледају на дрвеће другачијим очима и да схвате хитност потребе да се дрвеће у нашем граду и земљи заштити од неумерене сече.

ДРВЕЋЕ ПЛЕШЕ НОВИ ПРОЈЕКАТ – ДАХ ТЕАТАР

Перформанс „Земља” публика ће имати прилику да погледа 12. јуна у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД) у оквиру фестивала „Градозналци: фестивал културне шареноликости“. На њему ће се окупити средњошколци и средњошколке из Бујановца, Врања, Сјенице, Лознице, Београда и Суботице који су претходних месеци учествовали у низу интеркултурних радионица. Перформанс „Земља“ спаја поступке баштованства, бриге о биљкама и земљи  са причама о миграцијама и емигрантима и промишља напор, бол и прилагођавање „пресађивања” које се дешава у процесу миграције, посебно принудне промене земље. Фестивал се одржава у склопу пројекта „(И)нтеркултурни (Д)ијалог за ЕУ: Културна разноликост као јединствена туристичка атракција – Понуда комшијских кутака” које Група 484 и Фондација „Јелена Шантић“ реализује уз подршку Делегације Европске уније.

ДАХ Театар, такође, гостује на 10. ФемАрт фестивалу у Приштини са представом „Загонетка револуције“ 19. јуна, а 20. јуна у Грачаници са перформативним предавањем Дијане Милошевић „25 чаша вина“. Фестивал слави деценију препознавања и одавања почасти храбрости уметница, њихове креативне моћи, њихове посвећености равноправности и правди кроз позоришне представе, фламенко балет, савремени плес, конференције, изложбе и презентације са Косова, Аустрије, Португала, Шпаније, Израел, Италија и Француска и Србије.

Представа „Загонетка револуције“ говори о једној другој реалности, у којој се сусрећу четири револуционара. Они се шетају кроз време и простор и причају једни са другима и са нама „са оне стране”. Њихови духови још увек дишу иза наших леђа. Шта нам то они поручују данас? Шта је све дозвољено како би се освојила власт и сачувала револуција? Колико далеко она може да иде да би сачувала своје вредности? Где је побуна, и да ли је данас могућа? Перформатинво предавање редитељке Дијане Милошевић „25 чаша вина“, настало поводом четврт века деловања ДАХ Театра, базирано је на аутобиографским текстовима у коме она говори о раду позоришне трупе која је настала у специфичном историјском и политичком контексту „земље која више не постоји”. Кроз настајање и рад једне позоришне трупе рефлектује се историја једне земље, али и светски тренутак у коме живимо.

Фото: Ђорђе Томић

Додај коментар: