Scroll Top

ГРАДОВИ ЛИДЕРИ У ОБЛАСТИ ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ- БЕЛА ПАЛАНКА

gradovi-lideri-u-oblasti-populatsione-3
Сличне теме

Опстанак Беле Паланке, али и већине осталих општина на југу Србије зависи од успеха у настојању да се промене негативни трендови и успоре миграције са овог подручја, истакнуто је на радном састанку представника општине Бела Паланка и представника Фондације „Дајана Пауновић“ на тему мера популационе политике и демографске одрживости. На састанку коме су присуствовали Горан Миљковић, председник општине Бела Паланка и Дајана Пауновић, директорка фондације која носи њено име, указано је на потребу да држава снажније стане иза малих општина са југа Србије како би се њихов опстанак учинио одрживим.

Представљајући велики број и широк спектар мера које локалне власти у Белој Паланци примењују у областима локалног економског развоја, образовања, изградње инфраструктуре, туризма и екологије, указано је да се једино свеобухватним развојем локалних средина могу створити услови за останак људи на овом подручју.

„За то је потребна помоћ државе која није изостајала ни до сада, али је неопходно да се она настави и појача. Са наше стране, значајан део буџета улаже се управо у ову област. У оквиру програма ’Да се нови живот роди’ општина издваја 50.000 динара за свако новорођено дете, плус беби пакет. Извршено је комплетно реновирање предшколске установе, отворен је нови вртић, мислимо и на најбоље ученике, успешне студенте, младе таленте. Општина такође финансира бесплатне тренинге и спортске активности деце, а значајна средства уложена су и у сређивање и опремање дечијих игралишта и спортских терена“, истакао је Миљковић, наводећи само део од великог броја мера које ова општина у оквиру својих могућности спроводи на терену.

Као посебан проблем који погађа средњошколце из ове општине указано је на високе цене месечних карата за превоз деце до Ниша, града у коме највећи број њих похађа средње школе. Како би решила овај проблем општина у оквиру својих надлежности субвенционише цену карата за ученике, али потребно је пронаћи трајно и одрживо решење за овај проблем. На састанку је указано да су из општинског буџета у последње четири године, исплаћена средства за 368 новорођене деце што даје наду да је демографска обнова могућа уколико се успори одлазак становништва из ових крајева.

Говорећи о активностима Фондације „Дајана Пауновић“ у области подизања свести и друштвене мобилизације у области популационе политике, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала на потребу да држава одвоји значајнија средства за финансирање пројеката локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области.

„Заједно са државним институцијама ми улажемо напор и тражимо начине и механизме да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја. Такође, није добро што је између Министарства за демографију и локалних самоуправа прекинута веза у смислу да је блокирано финансирање пројеката локалних самоуправа које су кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике“, указала је Пауновићева.

Она је похвалила праксу локалних власти у Белој Паланци које решавању демографских проблема приступају на свеобухватан начин и које су препознале значај популационе политике за будућност целе наше земље.

Додај коментар: