Scroll Top

Игору Галу уручена регионална “Лифка” на 29. Фестивалу европског филма Палић

igoru-galu-uruchena-regionalna-lifka
Сличне теме

Друге фестивалске вечери 29. Фестивала европског филма Палић, директор фестивала Радослав Зеленовић је на Летњој позорници уручио регионалну “Лифка” награду глумцу Игору Галу.

Радослав Зеленовић је, пре уручења награде, о овогодишњем лауреату рекао: “Појава Игора Гала 1968. године у филму Имам двије маме и два тате је била најава једне велике, занимљиве и блиставе каријере. До 1972. године снимио је 15 филмова, а 15 није снимио јер није имао времена. Био је југословенски Ален Делон. Радио је са свим најзначајнијим редитељима тог времена. Остао је јединствен по једној ствари – никада није изневерио филм. Читаву своју каријеру посветио је само и искључиво филму”.

Игор Гало је приликом пријема награде нагласио како је ганут, и да се за свашта може припремити, али не и на овакве говоре. “Када сам прочитао листу добитника награде Александар Лифка, онда сам се заправо згрануо – ту су имена од Милене Дравић, до још једне дивне даме на крају Милене Зупанчић из Словеније, прве добитнице регионалне награде. То је еуфемизам за бивши југословенски простор којег се ја не стидим. Хвала вам на дивном пријему и указаној части, и надам се да ћемо се опет видети”, закључио је Игор Гало.

Игор Гало је рођен 5. децембра 1948. године у Ћуприји. Прву улогу је остварио у филму “Имам двије маме и два тате”, режисера Креше Голика 1968. године. Након тога је остварио низ запажених улога на филмском платну, а вероватно је најпознатији по улози Бамбина у филму “Мост”, Хајрудина Шибе Крвавца. Глумио је у неким од најпознатијих југословенских филмова — “Валтер брани Сарајево”, Хајрудина Шибе Крвавца “Дивљим анђелима” (1969) Фадила Хаџића, са Недом Арнерић, “Машкаради” (1971) Боштјана Хладника – јавно забрањеним филмом у СФРЈ, “ Послијеподневу једног фазана” (1972) Маријана Арханића, и многим другима. Добио је награду “Марјан Ротар” Пула Филм Фестивала за допринос хрватском филму и награду “Фабијан Шоваговић”, за животно дело, коју додељује Друштво хрватских редатеља, 2018. године.

Фото: Дамир Вуковић

Додај коментар: