Scroll Top

Историјски тријумф Лорин

istorijski-trijumf-lorin
Сличне теме

Песма Евровизије за памћење

Шведска представница донела је својој држави седму победу, а као двоструки лауреат овог такмичења постала је прва жена којој је то пошло за руком

Фото: Chloe Hashemi / EBU

Шведска музичарка Лорин уписала се у историју протеклог викенда (13. маја), као прва жена која је двапут тријумфовала на Песми Евровизије.
Претходно је однела победу 2012. песмом “Еуфорија”.

– Све делује надреално. Преплављена сам емоцијама, али једно осећање које је надвладало сва друга је захвалност – рекла је Лорин представницима медија по завршетку такмичења.

Овогодишња победничка песма “Tattoo” (тетоважа) говори о љубавној вези толико јакој да је заувек утиснута у вас као тетоважа, љубави која не
престаје ни после раскида.

– То је песма о нади, љубави према себи и снази. Она има свој квалитет и људи су се, очигледно, пронашли у њој – поручила је певачица.

Упитана да упореди своје две победе на Евровизији, објаснила је да јој је 2012. све било ново, док се ове године осећала “као да се вратила у
окриље породице”.

– Кључ успеха је у аутентичности, а да бисте били аутентични, морате добро да познајете себе – поручила је музичарка рођена у Стокхолму пре 39 година као Зинеб Нора Талауи, у породици имиграната из Марока.

Домаћин овогодишњег такмичења било је Уједињено Краљевство, коме је прошлогодишњи победник Украјина препустила организацију из безбедносних разлога и ратног стања у тој земљи. Финално вече одржано у Ливерпулској арени било је пуно симболике уједињености и чврстих веза између две земље, али и осећаја заједништва, који музика доноси међу све народе.

Вече је отворио прошлогодишњи лауреат Калуш оркестар, с награђеном песмом “Стефанија” и најновијим синглом “Changes”, уз подршку разних британских музичара, укључујући и клавирску пратњу легендарног Ендруа Лојда Вебера и принцезе од Велса Кејт Мидлтон. Уследио је дефиле овогодишњих финалиста, уз музичку пратњу четворо бивших украјинских представника: Тине Карол, Јамале, Верке Сердучке и Go_А.

У ревијалном делу наступио је прошлогодишњи вицешампион Британац Сем Рајдер (у пратњи Роџера Тејлора, бубњара групе Квин), а у оквиру
мини-шоуа “Ливерпулска песмарица”, на неке од најпознатијих песама насталих у овом граду, који се сматра колевком поп музике, подсетили су нас некадашњи евровизијски учесници Махмуд, Нета, Дади Фрејр, Корнелија Јакобс, Соња, Данкан Лоренс и Руслана.

У току три вечери, две полуфиналне и финалној, надметало се укупно 37 земаља. У финалу је наступало 26 учесника. Друго место заузео је Финац Карија, а треће Израелка Ноа Кирел. Наш представник Лук Блек завршио је као 24, са 30 бодова, испред Уједињеног Краљевства и Немачке.

Право гласа у финалу имали су жирији и гледаоци из свих 37 држава учесница, али и гласачи из вантакмичарских земаља, који су учествовали
у гласању као једна – 38, држава.

Песма Евровизије 2024. биће одржана у Шведској, у години важног јубилеја за ову земљу: пола века од победе легендарне групе Аба, уједно и првог тријумфа Шведске на Евросонгу.

Остаје да видимо да ли ће организатори успети коначно поново да окупе чувени квартет. Био би то њихов први наступ још од 1982. Упркос огромној популарности које Абине песме и данас имају, бенд је упорно одбијао разне примамљиве понуде да бар још једном наступи уживо.

Фото: Sarah Louise Bennett

 


Ирска више није усамљени рекордер

Шведска се победом Лорин изједначила с Ирском, седмоструким евровизијским шампионом, која је овај рекорд држала још од наступа у Ослу 1996. Ирски представник Џони Логан до пре неколико дана био је једини представник који је имао два тријумфа на Песми Евровизије, а сада му се придружила и Швеђанка.


Додај коментар: