Scroll Top

Одржана промоција књиге о Живојину Жики Павловићу

odrzana-promocija-knjige-o-zivojinu-ziki-pavlovicu
Сличне теме

Данас је МТС дворани одржана промоција књиге Кино-поета великог црнила – зборник текстова групе аутора посвећен филмском опусу редитеља Живојина Жике Павловића

Издавачи књиге су Интернационални фестивал филмске режије у Лесковцу – LIFFE, који је посвећен овом великану и чије награде за режију носе име Живојин Жика Павловић, за промоцију српског филма у свету, и Лесковачки културни центар.

На промоцији су говорили глумац Раде Шербеџија, редитељи Миша Радивојевић, Дарко Бајић и Ненад Павловић, и уредник издања Горан Гоцић.

Књига је посвећена богатом филмском опусу Живојина Жике Павловића (1933-1998), свестраном уметнику, који је успешно градио каријеру као књижевник и филмски редитељ, а био је и професор режије на Факултету драмских уметности и на Академији Браћа Карић.

-Последњи сусрет са Жиком Павловићем, мојим Жилијеном, како сам га волео звати, био је на Скадарлији. Седели смо у ресторану, пили пиво из великих чаша. Иако је био човек самоће, за неке и неприступачан. Жилијен је био необично топао човек, добро се осећао у породичном окружењу. Наше пријатељство је одавно прерасло пословно и било је важно за обојицу, рекао је Раде Шераџија, након чега је прочитао одломак из књиге који је написао о Жики Павловићу.

-У свима нама је остао део Жике, ти неки градивни елементи, тај однос према истини… Ми од Жике не можемо да украдемо, осим те храбрости да каже истину. А та Жикина истина још увек живи… Жика нас је научио на крваве, тешке сузе који се сливају уз нас. Када гледамо Жикине филмове, ми можда нисмо егзалтирани, ни немамо снаге за осмех, али ми одлазимо богатији, јер се тај бол задржава у нама, постаје
део нашег искуства. Жика нам је дао све што је капитално, рекао је редитељ Миша Радивојевић.

Режисер Ненад Павловић је говорио о једном филму његовог оца и додао да је био емотиван и сјајан, а писац Горан Гоцић, аутор издања, захвалио се свима који су текстовима обогатили ову књигу.

-Овај пројекат траје неколико година. Необично сам радостан што је књига угледала светлост дана. Жикина генерација је за мене била генерација очева. Они су ми били нека врста узора. Када сам гледао Жикине, Макове и Жилникове филмове, био сам почаствован да присуствујем великој уметности мог времена, рекао је Горан Гоцић.

Текстове у књизи Кино-поета великог црнила писали су сарадници Живојина Павловића – Небојша Пајкић, Горан Милашиновић, Столе Попов, глумци Раде Шербеџија, Драган Николић, Светозар Цветковић, колеге Пуриша Ђорђевић, Миша Радивојевић, Рајко Грлић и његови студенти Дарко Бајић, Милена Марковић, Слободан Шијан.

Књига је илустрована до сада необјављеним Павловићевим цртежима и фотографијама.

Фото: Борба

Додај коментар: