Scroll Top

Из Лувра у Балкан

iz-luvra-u-balkan
Сличне теме

Уметник чије је инсталације у париском Лувру видело скоро сто хиљада посетилаца, стиже на 21. Београдски фестивал игре

Јоан Буржоа доноси комад који критика описује као „универзум у микрокосмосу“ у Биоскоп Балкан. Фамозне степенице са којих играчи падају и поново се враћају, унеле су нову магију у музејски простор. Иста инсталација је била део поставке отварања Лувра у Абу Дабију.

„Мој рад никада не стаје, јер процес креације није могуће зауставити“ каже Буржоа, који након неколико година преговора стиже први пут у Београд!

„Наши договори трају дуго, јер су инсталације веома комплексне и гломазне. Једноставно, нисмо могли да пронађемо простор који је довољно храбар за овакав искорак, а довољно велики да прими све комаде сценографије. А онда се појавио изазов да један занимљив биоскоп у центру града учинимо нашом платформом. Одлучио сам да неке елементе преправим за Београдски фестивал игре. Волим ту врсту изазова. Прилагођавање простору и атмосфери неког места“ – објашњава овај чувени уметник.

Јоан Буржоа је играч, кореограф, циркуски уметник, режисер, акробата… Умеће човека који себе назива „извођачем уметничких радова“ делује да не познаје границе, јер их управо он непрестано руши изазивајући своје играче да уживају у вртоглавом и бестежинском.

Магнетизам Буржоаових наступа може се приписати његовом детињству: „Одрастао сам у малом изолованом селу у француској планинској регији. Моје детињство је трајало дуго и мислио сам да ће трајати заувек. Престало је оног дана када сам схватио да морам нешто да урадим са животом. Нисам умео да одговорим на питања која су ме плашила. Уз то, моји родитељи, мама која је била медицинска сестра и тата, спортски радник, разводили су се када ми је било 15 година. И, решили су да продају нашу кућу. Купац је био власник циркуса Ле Цирqуе Плуме. То је била чиста срећа, која је прекратила моје немило лутање и велику тугу. Уметници које сам тада срео су ми показали да можемо да растемо док остајемо деца, претварајући стварност у поезију”.

Укупно 6 вођења кроз магични свет који потписује Буржоа, на програму су 7 и 8 марта, у Биоскопу Балкан. Сваки перформанс може да прати до 100 гледалаца.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: