Scroll Top

Изложба цртежа “Крхкост тренутка” Бојане Бојчић

izlozba-crteza-krhkost-trenutka-bojane-bojcic
Сличне теме

У Ликовној галерији Коларчеве задужбине у уторак, 21. марта у 19 часова биће отворена изложба “Крхкост тренутка” Бојане Бојчић

Изложба цртежа “Крхкост тренутка” Бојане Бојчић надовезује се на дугогодишњи опус ауторке, првенствено избором мотива којим се бави. Воћка нара, готово микроскопски увећана, на Бојаниним сликама и цртежима увек је пресечена, распорена, најчешће отворена форма, доступнаи приступачна погледу, додиру. Разоткривена, огољена, мање или више истргнута из своје чауре-коре.

Нар на цртежима уметнице никада не представља пуко материјално полазиште и простор за демонстрацију богатства сликарских/цртачких виртуозности. Напротив, он је симбол емотивних аура, дубоко уткан у ауторкин свет. Као такав симболички ентитет, он еманира различита
расположења, дешавања и осећања присутна како у нама, тако и у међуљудским релацијама.

Називи цртежа су дубоко сугестивни у том смислу: Додири, Непосредност, Самоћа, Загрљај, само су неки од њих. Танани, стамени, шаролики, повезани, удаљени, недоречени, распричани – као међуљудски односи.

– Оно што перципирам као највећу новину и отклон од пређашњег опуса слика, ауторкин је нови однос према боји. Померивши се од црвено-окерасте гаме, суптилно прожете магентом, љубичастом, понегде и модром и зеленкастом, на новом циклусу пастела уочавамо готово флуоресцентне нијансе, свеже, чисте боје, и семантички веома значајне у контекстуализацији и осавремењавању овог мотива. На овим цртежима дешавања која се дешавају у човеку и између људи дешавања су 21. века. Отклон од цитатности старих мајстора и велики корак ка аутентичности израза, поред колорита, представља и још апстрактније компоновање самог мотива. Увек на граници између класичног реалистичног израза и апстраховања форми, уметницаје направила радикалнији отклон од пређашње праксе. Тактилно, слојевито грађење површина врло је сликарског карактера и, иако пастели, Бојанини цртежи својом бити представљају расног сликара суптилне али снажне осећајности, чије ће место на савременој ликовној сцени тек бити опште препознато и етаблирано, наводи за саопштење Ђурђа Сивачки.

Изложба ће бити отворена до 8. априла радним данима од 10.00 до 20.00 часова, суботом од 10.00 до 16.00 часова.

Додај коментар: