Scroll Top

Изложба „Моћ ствари“

izlozba-moc-stvari
Сличне теме

Изложба Моћ ствари биће отворена у среду 12. јула у 19 часова, у Салону Музеја града Београда, на адреси Булевар краља Александра 30

Фото: Приватна архива

Факултет примењених уметности у Београду, ове године, обележава три четвртине века деловања.

Академија примењених уметности у Београду, данас Факултет примењених уметности, почела је са радом тачно пре седамдесет пет година, новембра 1948. године, захваљујући иницијативи ликовних уметника, посебно Бранка Шотре, Михаила С. Петрова и Ивана Табаковића.

Следећи идеје, пре свега, Баухауса (1919-1933), напредне немачке државне школе за архитектуру и примењене уметности, као и руског супрематизма и западноевропског и америчког адвертајзинга и дизајна, имала је осам одсека, а структура школе јасно је била испољена већ на првој годишњој изложби Академије 1951. године, од када бележимо њену континуирану и брижљиво вођену изложбену активност.

Већ седам и по деценија, у овој установи, континуирано се, на највишем професионалном нивоу, школују ствараоци у различитим областима примењене уметности и дизајна, и као таква јединствена је у окружењу.

Програми Академије, од оснивања, базирани су на широком ликовном образовању и занатском усавршавању, са визијом продуковања уметничких дела. Сходно томе, подстицање развоја креативних личности од интегритета један је од основних циљева наставе.

Данас, више од сто професора и сарадника Факултета примењених уметности у Београду, подучава полазнике шеснаест модула, у оквиру четири студијска програма: Визуелне комуникације, Дизајн, Конзервација и рестаурација и Примењена уметност.

На изложби „Моћ ствари“ своја дела представиће професори и сарадници у настави на Факултету примењених уметности у Београду, укупно 98 аутора.

Публика ће имати прилику да се упозна са иновацијама, потенцијалима и изазовима појединачних пракси које естетизују, оплемењују нашу свакодневицу и животни простор, али и покрећу и нуде решења за актуелна друштвена питања и проблеме, истичући позицију уметника и дизајнера као значајног актера у друштвеним токовима данашњице.

Ова изложба први је од догађаја у оквиру обележавања јубиларних 75 година ФПУ. У новембру текуће године биће уприличена изложба награђених студентских радова, у Конаку кнегиње Љубице, промоција нове монографије и издања ФПУ, као и централна свечаност на Дан Факултета, 26. новембра.

Изложбу „Моћ ствари“ можете погледати до 29. јула 2023. године.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: