Scroll Top

Отварање изложбе ,,Јутарњи лет за Месец“ аутора Миленка Савовића

otvaranje-izlozbe-jutarnji-let-za-mesec-autora-milenka-savovica
Сличне теме

У петак, 30. јуна у Уметничкој галерији Надежда Петровић отворена је мултимедијална изложба Јутарњи лет за Месец, Миленка Савовића, мајстора фотографије Фото савеза Србије

Изложбу су пред бројним посетиоцима и познаваоцима дела Миленка Савовића отворили кустоскиња изложбе – Мирјана Рацковић, професор фотографије на Факултету примењених уметности у Београду – Александар Келић и заменик директора Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ – Предраг Живковић.

Најпре се обратила Мирјана Рацковић појаснивши зашто је Галерија је изабрала да сада представи Савовићев рад и изложбу баш у оквиру пројекта ,,Чачак национална престоница културе 2023“, сегмент ,,На калдрми“.

– Фотографије којом са Савовић бави има за један од циљева истоветан онима које Галерија негује а то је предност садржајног над формалним.

Фото: Даниел Микић

Дакле његове фотографије нису само уско техничко технолошки прецизне већ и садржајне, са причом, наративом.

Као саставни део пројекта изложбе представићемо и фотомонографију која садржи поред фотографија и ауторске есеје о уметности
фотографије где се Савовић осврће на контекст, емоцију, садржај и све оно што чини његов приступ фотографији“ закључила је Рацковић.

Затим је реч узео рецензент фотомонографије Александар Келић. Он је нагласио изузетност изложбе из позиције коју је Савовић препознао у промени приступа у односу на 20. век и у односу на његове почетке.

– Направљен је отклон у односу на време у коме живимо, на дигитално време и мноштво могућности у фотографији, све оно што је фотографија данас. Можемо видети и аналогне и дигиталне, црно беле и колор фотографије које су испринтане на различите материјале као и фотографије које ће бити пројектоване. Тај емотивни однос према фотографији је оно што заправо чини њега изузетним фотографом у српској фотографији где има своје значајно место.

Изложбу је отворио заменик директора Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ – Предраг Живковић.

– Заиста ми је велико задовољство да ову изложбу отворим, јер је Миленко Савовић и поред свог личног рада, значајно допринео и квалитету рада наше установе током година и надам се да ћемо још доста пројеката реализовати у будућности.

Живковић је овом приликом јавно објавио и да је Миленко Савовић од скора добитник награде за животно дело Фото савеза Србије а затим и званично отворио изложбу.

Промоција фотомонографије Миленка Савовића најављена је за 27. јул.

Фото: Уметничка галерија Надежда Петровић

Додај коментар: