Scroll Top

Изложба „Традиција као критеријум“

izlozba-tradicija-kao-kriterijum
Сличне теме

Пројекат Традиција као критеријум који је подржало Министарство културе Републике Србије а реализује УЛУПУДС, замишљен је као дугорочно промишљање о изворној народној традицији која се критички посматра и преузима као подстицај и инспирација

Замисао је да се током неколико година мапирају српске регије, локалитети и подручја, бирају изворни мотиви које би уметници разноликих интересовања и сензибилитета слободно преточити и интерпретирати у својим радовима.

Циљ је да се на студиозан и времену одговарајући начин уоче потенцијали, богатство, посебности и испољавања баштине народа који се развијао и опстојавао у сваковрсним условима и утицајима увек настојећи да очува сопствено биће.

На првој изложби пројекта Традиција као критеријум четрнаесторо позваних уметника усмерено је ка изворним облицима српског наслеђа на Косову и Метохији, како би сопственим уметничким исказом остварили комуникацију са традицијом.

Уметници разноликих образовања, поетика и специјализација са ентузијазмом и обухваћени жаром изазова дали су комплексне одговоре, тражећи подстицај, иницијалну нит којом би покренули стваралачки процес. Већина аутора је наменски радила дела за изложбу а има и оних чији опус по себи иницијално садржи видн комуникацију са традицијом у најширем смислу спона са њеним знаковним, асоцијативним, симболичним значењем.

Позвани уметници: Александра Бoгићевић, Далиборка Ђурић, Драгана Николајевић, дизајнерке текстила и савременог одевања, Ана Миљковић, мозаичарка, Валентина Савић, керамичарка, Дарко Кузмановић, Ђорђе Арнаут, Жељка Момиров, Ивана Милев, вајари, Ђорђе Алфиревић, архитекта, Лидија Живковић, концептуална уметница, Зоран Бореновић, дизајнер, Марјана

Бореновић, Тамара Зечевић, дизајнерке накита и филолошкиња Ивана Башић.

Аутор пројекта и кустос Дијана Милашиновић Марић, ист уметности, сарадник кустоса Дарко Кузмановић, вајар, дизајн каталога Зоран Бореновић, дизајнер.

Фото: Промо

Додај коментар: