Scroll Top

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ХИДРОЛОГУ И НАУЧНИКУ ВУЈИЦИ ЈЕВЂЕВИЋУ

izlozhba-posve-ena-hidrologu-i-nauchni
Сличне теме

У Културном центру Зрењанина у среду, 12. октобра у 19 часова отвара се изложба „Професор  др Вујица Јевђевић, хидролог светског гласа“ Оливере Ћосовић. Изложба се организује у оквиру  43. Међународне конференције „Водовод и канализација ’22“ која ће се одржати у Зрењанину од 11. до 14. октобра. Изложбу организује Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља у сарадњи са Културним центром а под покровитељством Града Зрењанина. Поставку о раду једног од најзначајнијих хидролога и научника светског гласа посетиоци ће моћи да погледају до 18. октобра.

„Проф. др Вујица Јевђевић је једно од најзначајнијих имена српске хидрологије и научник светског гласа. Рођен у Прибоју, школовао се у Београду, а титулу доктора грађевинских наука добио је од  Српске академије наука 1955. године. Радио је на планирању хидроенергетских система и стратешким решењима свих већих хидроенергетских објеката у Југославији. На Грађевинском факултету у Београду предавао је предмете Хидрологија и Коришћење водних снага. Први је директор Института «Јарослав Черни» и имао је значајну улогу у његовом оснивању. Велики део свог радног и животног века провео је у САД, радећи као професор на Грађевинском факултету Универзитета државе Колорадо и као професор, истраживач и директор Водопривредног института на Универзитету „Џорџ Вашингтон”. 

Проф. Јевђевић је партиципирао у раду инжењерске асоцијације Србије од тренутка обнављања њене активности, након Другог светског рата, па све до одласка из земље. Његов први научни рад је објављен у првом броју часописа „Техника“ издању Савеза инжењера и техничара давне 1946. године. Партиципирао је на првим састанцима редакције, учестовао на скуповима и конгресима, дајући тиме свој допринос развоју инжењерске асоцијације.

Имајући дужност и обавезу да помогну да се име лик и дело проф. Јевђевића сачувају од заборава Савез инжењера и техничара Србије и Удружење инжењера Полимља ушли су у реализацију  пројекта који је обухватао одржавање конференције и изложбе посвећених овом великану наше и светске хидрологије.

Фото: Промо

Додај коментар: