Scroll Top

Изложба слика у Дому културе “Стари Колашин”

izlozhba-slika-u-domu-kulture-stari-k
Сличне теме

У Дому културе “Стари Колашин”, у четвртак, 14. априла, отворена је изложба слика из депоа Народног музеја Топлице у Прокупљу.

Директор Дома културе “Стари Колашин” Андријана Живановић истакла је да, као и увек до сада када су у питању изложбе слика у Галерији Дома културе, тако и ова изложба представља својеврстан празник уметности и начин да се приближи ова врста стваралаштва ликовној публици и културној јавности.

“Ова изложба слика на Косову и Метохији представља наставак сарадње институција културе Покрајинског културног центра Приштина – Лепосавић, Народног музеја Топлице из Прокупље и Дома културе “Стари Колашин”. Вишедеценијска сарадња музеја и ПКЦ Приштина – Лепосавић, огледа се у размени програма, пре свега изложби, али и у учешћу сликара на ликовним колонијама које се организују на КиМ, међу којима је и Ликовна колонија акварела “Газиводе” у Зубином Потоку. Након посете Дома културе “Стари Колашин” изложби у Музеју Топлице, ево и у Зубином Потоку изложбе неких од најбољих слика познатих уметника Србије које депо Народног музеја Топлица поседује”, рекао је Никола Брадић, уредник програма ПКЦ Приштина – Лепосавић.

Ликовна збирка Галерије Божа Илић окупља радове неке од најистакнутијих имена српског сликарства, а неке од њих имају и међународни значај.

“Пре свих требало би истакнути једанаест слика Боже Илића, једног од родоначелника спцијалистичког реализма, који је у поратном периоду, уз Ђорђа Андрејевића Куна, Божидара Јакеца, Радована Зоговића, био међу главним протагонистима нове уметности. Нажалост, окретањем леђа Југославије Информбироу и приступањем европској уметности педесетих година, Илић пада у немилост и заборави. У данашње време доживљава поново неку врсту рехабилитовања, и ако није успео за живота да буде довољно цењен, сада његова дела сигурно јесу”, истиче в.д. директора Народног музеја Топлице Драган Поповић.

Овом приликом изложене су и слике Мирослава Лазовића, Зорана Чалије, Владана Рашића, Александра Паунковића, Биљане Велиновић, Милете Микарића, Драгана Јовановића, Марије Ристић, Владана Лабовића, Зорана Сувајца Зографа.

Аутор: Марија Перовић

Фото: Дом културе “Стари Колашин”

Додај коментар: