Scroll Top

Ја носим вас, ви ностите мене

ja-nosim-vas-vi-nostite-mene
Сличне теме

Јуче је у Етнографском музеју у Београду отворена изложба Музеја Војводине, под називом: „Ја носим вас, ви носите мене: обућа из Етнолошке збирке Музеја Војводине“. За реализацију ове изложбе, ауторски тим етнолога Музеја Војводине у саставу: Катарина Радисављевић, Татјана Бугарски, Александар Петијевић и Александар Антуновић, награђен је прошле године признањем „Михаило Валтровић“ које додељује Музејско друштво Србије.

На изложби је представљена обућа као полазна основа за причу о различитим културним утицајима у прошлости, естетици, моди, начинима производње, као и идентитетским и комуникацијским аспектима различитих врста обуће. Предмети из ове збирке потичу углавном са краја 19. и из 20. века. Међу њима има примерака архаичних форми обуће које припадају европском и азијском културном наслеђу, али и оних који упућују на то да су страни утицаји константно пристизали са Истока и Запада и огледали се у усвајању нових врста обуће и начина њихове израде и украшавања. Као карактеристични делови ношње, биће представљене чарапе и обојци, као и начини њиховог ношења у прошлости. Биће изложени и предмети који су били повезани са употребом појединих врста обуће, као што су помагала за изување чизама. Посебан део изложбе посвећен је обућарским занатима и изради различитих врста обуће.

Збирка обуће Музеја Војводине представља сведочанство чијим тумачењем можемо сазнати много о свакодневном животу у прошлости и културним значењима материјалног света којим се окружујемо. Највећи део колекције представљају различити производи домаће радиности и локалних занатских радионица. Ручно и занатски израђена обућа и данас, као и у ближој прошлости, има посебна значења за оне који је носе.

Посматрање одређене групе предмета у одређеном периоду у прошлости, на релативно ограниченој територији, омогућило нам је да откријемо приче о културном наслеђу, разноликости и динамици, где су предмети материјалне културе, израђени ради обављања неке функције, истовремено били и симболи припадања одређеној заједници или групи (етничкој, професионалној, старосној итд.), као и тежње да се то припадање визуелно представи. Такође, културни контакти су доводили до промена и усвајања нових трендова, опет у оквирима јасно одређених – занатских правила, чије је прихватање по правилу било праћено формирањем друштвених реакција на новине и тумачењима кроз призму постојећих вредности.

Изложба ће трајати до средине августа 2022.

Фото: Етнографски музеј

Додај коментар: