Scroll Top

ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА У ВИНОГРАДАРЕВОЈ КУЋИ У ТОПОЛИ

traditsionalna-izlozhba-u-vinogradare
Сличне теме

Ликовна смотра, коју је осмислио Небојша Савовић Нес, “Уметност и вино”, биће одржана, девети пут у Виноградаревој кући у Тополи.

Изложба на којој ће бити заступљено 26 аутора, различитих генерација и сензибилитета, са 34 рада – слика, мозаика и скулптура, биће отворена у суботу 11. јуна, у 15 часова.

– И овогодишњи сазив је чисто уживање у компатибилности поетика разнородних и деликатних радова, уметника – истиче Маја Живановић, новинар и ликовни критичар. – Заједнички именитељи су им комплексност, склад у композицији, прецизност и архетипска спона стваралаштва и благослова природе.

У својим делима, они на различите начине славе винову лозу од класичних представа мртве природе, савремених мотива и жанр сцена до митологије и ванпојавног.

– Боје и мириси детињства пренесени су у пиктуралност Слободанке Ракић Шефер и слике Наташе Наре Радосављевић и Саше Монтиља – образлаже Живановићева. – Митолошке композиције препознатљиве су у делима Јасне Опавски и Љубомира Лацковића, а представа мртве природе на слици Милана Милетића. Инспирацију вином Жељко Ђуровић измешта у фантастику медитеранских пејсажа а Васа Доловачки и Ненад Станковић у призоре заустављеног времена. Сензуалност коју доноси божански нектар преносе Марија Кнежевић и Татјана Пировић, а симболична виђења читамо у делима Јелене Шалинић Терзић, Жарка Вучковића и Драгана Деспотовића. Апстрактни доживљај има Бојан Оташевић.

Ликовна критичарка истиче и високоестетизовану скулптуру Небојше Савовића Неса, која плени једноставношћу и снагом,виђење бога Бахуса, које у теракоти даје Саша Марјановић, повратак природи, који кроз дигиталну графику, негује Весна Опавски. Међу изложенима су и дела од несликарских материјала Видана Папића и Сергеја Апарина, радови са темом узајамне везе уметности и вина Бисерке Петровић и Милоша Лазића, али и они од стакла Александра М. Лукића и Слободана Маринковића, као и мозаици Бисеније Терешченко и Предрага Пеђе Тодоровића.

Изложба је такмочарског карактера, а награђени уметници добијају пакет најбољих шумадијских вина. Признања додељују стручни жири ( који је до сада наградио Славка Крунић, Милана Милетића и Сергеја Апарина), као и публика ( прошле године изабрала слику Милана Милетића).

Фото: Промо

Додај коментар: