Scroll Top

Јесен у духу добре забаве и добрих укуса

jesen-u-duhu-dobre-zabave-i-dobrih-ukusa
Сличне теме

Културни и гастро водич за септембар и октобар

Као и увек, разноврсност програма пружа могућност да сви заинтересовани, укључујући и најмлађе, уживају у предстојећим манифестацијама у нашој земљи

Летњи месеци донели су нам широк спектар манифестација које су нам вреле дане учиниле забавнијим. Лету се ближи крај, али не и фестивалима,те месеци септембар и октобар остају у духу добре забаве и богате трпезе.

У наредном периоду имаћете прилику да уживате у чарима позоришних и филмских остварења, будете део најстаријег и највећег дечјег стваралаштва у Србији, посетите традиционални Малогоспојински вашар или да присуствујете јубиларној 60. Опленачкој берби.

Као и увек, разноврсност програма пружа могућност да сви заинтересовани, укључујући и најмлађе, уживају у предстојећим манифестацијама у земљи.


30. Међународни фестивал позоришта за децу

Тридесето издање дечјег позоришног фестивала у организацији Отвореног универзитета Суботица почело је 17. и трајаће до 22. септембра, а у главном такмичарском програму угостиће 14 представа за децу из целог света по избору селектора проф. др Зорана Ђерића.

Програм ће оцењивати трочлани међународни жири и млади жири. Током фестивала биће одржан Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на којем ће учествовати 30 излагача из 16 земаља.

Пратећи програм чиниће четири радионице намењене професионалцима, али и родитељима и деци различитог узраста, изложбе и промоције књиге и богат програм у оквиру селекције “Тргови и улице”.

 


32. Интернационални фестивал етнолошког филма

Етнографски музеј у сарадњи с Југословенском кинотеком организоваће фестивал етнолошког филма од 29. септембра до 3. октобра. Најстарији фестивал ове врсте у региону представиће остварења аутора из 26 земаља широког спектра етнографских тема у истраживању традиционалног, народног и модерног начина живота људских заједница.

Пројекције српских играних филмова одржаће се 30. септембра и 1. и 2. октобра у 18 часова, док је за програм Космос Рома резервисан 3. октобар.

Фестивал ће отворити филм “У потрази за Енок” холандске ауторке Дорне ван Роуверој, који се бави дугорочним последицама холандског колонијализма у Индонезији.


54. Радост Европе

Међународни сусрет деце Европе Радост Европе одржаће се од 1. до 6. октобра на више локација у Београду. Овогодишњи слоган “Тачно испод звезде” посвећен је јубилеју – 80 година од првог издања књиге “Мали принц”.

Деца из београдских основних школа угостиће и дружиће се са младим амбасадорима из 15 земаља: Босне и Херцеговине, Бугарске, Јерменије, Литваније, Мађарске, Немачке, Пољске, Русије, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Турске, Хрватске, Црне Горе и Кине.

Своје умеће и традицију представиће и деца из Србије. У оквиру фестивала биће одржани концерти Сусрети пријатељства у дворани Дечјег културног центра, изложба 25. Међународног ликовног конкурса у Галерији ДКЦ, традиционални карневал кроз центар града, Гала концерт у МТС дворани и еколошко-спортски дан уз подршку ЈКП “Зеленило Београд”.


17. Фестивал српског филма фантастике

Фестивал српског филма фантастике прва је најстарија манифестација у региону посвећена жанровима фантастике, научне фантастике и хорора. “Најстрашнији” филмови домаћих и страних аутора биће приказани у Дворани Културног центра Београда од 28. септембра до 1. октобра.

Најбољим краткомеражним филмовима биће уручена награда Коскар, а од ове године додељује се и Мали Коскар за филмове аутора млађих од 18. Целовечерњи филмови биће приказани ван конкуренције.

У оквиру фестивала одржава се и Зомби шетња, у циљу промоције сценске маске, шминке и сценских ефеката.


Уметничка битка

Art Battle интернационални перформанс у сликању уживо, традиционално се одиграва у 50 градова у свету, међу којима је и Београд. У Великој сали СКЦ 22. септембра наступиће 12 сликара, претварајући празно платно у уметничка дела, док ће публика навијати и уживати уз музику ди- џејева.

Сваки догађај има три круга од по 20 минута. Публика на лицу места гласа за најбољу слику у сваком кругу, а у трећем се бира коначни победник.

Победници се квалификују за државно, а потом и светско првенство у сликању. После гласања публика може да лицитира за омиљену слику.


Малогоспојински шабачки вашар

Шабачки вашар ове године ће се одржати од 14. до 23. септембра на локацији старог Михајловца. Дуже од једног века овој манифестацији радују се, како најмлађи, тако и старији, а за организацију вашара задужен је ЈКП Стари град Шабац.

Вашару претходи такође чувена манифестација Чивијада, такмичење у хумору и сатири. Због велике заинтересованости, ове године су проширени капацитети, па је број места у делу опремљеном за луна-парк увећан за два хектара.

Тако ће Шапчани и њихови гости имати прилику да уживају у новим садржајима. Посебна атракција су трговци из свих делова Србије, али и занатлије старих заната попут казанџија, пинтера, ковача и столара, због чега је у тим данима Шабачки вашар највећа пијаца северозападне Србије.


Рибљи фестивал

Фиш фест Београд је гастрономска и културно-забавна манифестација на реци која се ове године одржава од 21. до 24. септембра. На кеју код Куле Небојша окупиће се велики број љубитеља рибе и добре забаве да ужива у умећу домаћих и страних кувара.

Богат програм чине дани сарајевске кухиње и медитеранских специјалитета, такмичења младих кувара и професионалаца.

Организатори манифестације су рибљи ресторан “Воденица”, Удружење “Дунав у срцу” и општина Стари Град, а сви посетиоци имаће прилику да бесплатно уживају у рибљим специјалитетима.


14. Фестивал зимнице

Фестивал зимнице одржаће се 29. и 30. септембра у Коцељеви. Посетиоци ће на штандовима у парку испред дома културе имати прилику да дегустирају и пазаре прерађевине од воћа, поврћа, меса и производе од меда и млека.

Своје производе представиће преко 200 излагача, а, поред добрих укуса, посетиоце очекује и богат културно-уметнички програм.


60. Опленачка берба

Од 1962. у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленачка берба. Истовремено с овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа.

Овогодишња јубиларна Опленачка берба грожђа одржаће се од 6. до 8. октобра. Посетиоце очекују етно-штандови препуни грожђа и вина, воћа, сувенира и производа старих заната.

Покровитељи су општина Топола и Туристичка организација Опленац из Тополе.


Фото: Промо

Додај коментар: