Scroll Top

ЈУБИЛАРНО 20. БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ У ПАНЧЕВУ

jubilarno-20-bijenale-umetnosti-u-panche
Сличне теме

Јубиларно 20. Бијенале уметности у Панчеву под називом „рафинеријаманастир” биће одржано од 27. маја до 27. јуна 2022. године у Панчеву. Селекторка овогодишњег програма је кустоскиња и критичарка Маја Ћирић, асистенткиња селекторке је Санда Калебић, а своје радове представиће више од 35 уметника/ца и колектива из Србије и иностранства.

20. Бијенале уметности у Панчеву тематски је инспирисано локалним хибридним феноменом који одсликава иконичан и наизглед контрастан, хоризонталан и непосредан суживот Рафинерије нафте и Манастира Војловица, а чија међузависност у зависности од тачке гледишта, може бити симбиотична или конфликтна. Бијенале рафинеријаманастир отвара питања да ли је и како је могуће деловати изван и преко домена матрица, образаца и услова који генеришу манастир и рафинерија, свако за себе али и заједно, те како разрешити однос ограниченог парохијалног деловања и незаустављиве потребе за отвореношћу и инвентивношћу. Привремене одговоре Бијенале рафинеријаманастир можда проналази у уметности која помирује спекулативну имагинацију и технологију. Ако већ није могућ отклон како од догматизма тако и хиперкапитализма, могућ је уметнички предлог у смислу стварања једне привремене разлике”, истакла је селекторка програма Маја Ћирић.

На 20. Бијеналу уметности учествују аутори из Србије: Адриенн Úјхáзи, Александра Јованић, Александар Тодоровић, Ана Вујовић, Богољуб Ђоковић, Вељко Зејак (Србија-Словенија), Дарија Медић (Србија-САД), Игор Симић (Србија-САД), Јелена Мицић (Србија-Аустрија), Кристина Тица (Србија-Аустрија), Лука Цветковић (Србија-Швајцарска), Љиљана Шуњеварић, Матријаршија, Миленко Првачки (Србија-Сингапур), Милица Мијаиловић (Србија-Црна Гора) Милица Ружичић, Наташа Кокић, Немања Николић, Никола Дамјанов, Племе Ф 20, Сања Анђелковић и Удружење Курс.

Уметници из иностранства чији ће радови ће бити представљени су Адриа Јулиа (Шпанија), Анук Круитхоф (Холандија), Јурген Отс (Белгија), Цатинца Малаимаре (Румунија-Велика Британија), Мyкола Риднyи (Украјина), Мит Боррас (Шпанија-Немачка), Мицхиказу Матсуне (Јапан-Аустрија), Јохнатхан Монагхан (САД), Муна Муссие (Еритреја-Италија), Оливер Ресслер (Аустрија), Тонy Маслић (Хонг Конг) и Хеселхолдт & Мејлванг (Данска).

Манифестацију Бијенале уметности рафинеријаманастир прати и стручно приређен двојезичан каталог са текстовима стручњака, критичара и теоретичара уметности (Пиерре д’Аланцаисез, Бојана Матејић, Слободан Марковић и Јасна Атанасијевић, Дарко Вукић), илустрована пратећом фото-документацијом.

Додај коментар: