Scroll Top

Душевни мир лечи

dushevni-mir-lechi
Сличне теме
bane-sajnsajn-foto-liveproduction

О љубави је безброј пута било писано, пише се и даље и...

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

С обзиром на то да постоје баш разне теорије о ванземаљцима, радо...

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

Ауторски текст Банета Бојовића АКА Банета Саншајна.

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

Желим да поделим с вама садржај текста о Светлосном Ратнику, који је...

АУТОРСКИ ТЕКСТ БАНЕТА БОЈОВИЋА АКА БАНЕТА САНШАЈНА

Кад свима упутиш мисли мирне, тихе, пуне љубави и доброте, за кратко ћеш видети како ће да се мења круг око тебе

О душевном ми­ру може да се пише колико хоће. Постоји безброј књига и радионица којима је то глав­на тема, а и безброј цитата из православља, где човеку, само док чита о томе, буде лакше, а камоли кад крене да приме­њује упутства за рад на себи. Једна од невоља, поред тога што живимо у атомско доба, јесте то што сувише наваљује­мо. Ми смо пренапети, нерво­зни људи. Морамо да овладамо великим умећем ­смирењем. Паскалова мудрост актуелна је данас, као и у његово доба: “Већина човекових проблема потиче отуд што не уме да бу­де миран.”

Да би се стекао душевни мир, важно је како се контролишу емоције. Тај квалитет долази само онима који се служе власти­ том снагом да би га стекли. Мора­мо да скупимо сву своју вољу и елиминише­мо све мисли које нам праве збрку, као што су мржња, страх или огроман стрес. Ови дугорочни моменти умеју да буду врло озбиљни, те често имају конкретне фи­зичке последице.

Ево, од безброј примера, иза­браћу један најлакши. Прича је о жени која је у суштини добар човек, међутим, жестоко се свађала с многим људима, на­рочито са својом старом дру­гарицом. Ум јој је био испуњен озлојеђеношћу и узнемире­ношћу, која обавезно уз њу иде. Већ неко време мучио ју је осип који јој је избијао по телу. Лекар је дао дијагнозу ­ иритација коже, и то као “спољна манифестација унутрашње, емоционалне ири­тације”; другим речима, њена мржња је избила напоље.

Срећом по њу, у једном тре­нутку је запала у причу с добрим духовником, јаког карактера, који је успео да је убеди да је од суштинског зна­чаја избацити из себе све не­здраве мисли и грехове. Тако да је, кроз неко кратко време ова жена први пут почела да се моли, и то смерно, за опроштај због своје мржње и осталих погрешних ставова. Притом је то искрено мислила. Највеће шансе да молитве буду спрове­дене у дело јесу кад смо заиста искрени. Она је била једна од тих срећница која је одједном осетила прелеп осећај мира и благостања (за овај осећај сам умео често да чујем од многих верника). Затим је њом овладао спокој и нека врста нове, чисте среће. Неколико дана касније, уочила је да се осип дефинитивно ублажио да би се кроз неколико недеља сасвим повукао.

Тачно је да наш емотивни и ментални систем, као и наше физичко биће, могу бити ви­тално погођени стањем не­мира у нашем унутрашњем животу.

Постоји исто тако много ле­кара који постижу изузетне успехе учећи пацијенте лековитим својствима доброте и љубазности. То ми се много свиђа, поготову кад није нека плитка, површна глума, већ кад постане стварно део ли­чности човека. Само тако и може да има врло позитивне или изузетне успехе.

Пракса мировања физичког тела је, такође, важна. Наше психичко стање и психичка напетост блиско су повезани. Уочите бројне знаке мишић­не напетости код себе или код других: немирни покрети ру­ку, лупкање прстима, увртање косе, чак и грицкање ноктију. Убеђен сам да смањење напе­тости мишића може да допри­несе смањењу психичке напе­тости. У лепим тренуцима, кад моја жена има воље да ме измасира, после тога сам као мала беба.

Има и прелепих цитата из православља, рецимо: “Не критикујте и не осуђујте љу­де који вас окружују, гледајте на људе као на анђеле, опра­вдајте њихове грешке и сла­бости.” Овај цитат ме много ради, ал’ ако се не подсећам с времена на време, поједу ме стари програми.

Па рецимо овај: “Кад свима упутиш мисли мирне, тихе, пуне љубави и доброте, за кра­тко време ћеш видети како ће да се мења круг око тебе”.

“Ако се појавите као миран човек, људи би некако да уђу у тај ваш мир, и обрнуто. Људи ће бежати од човека немирног и преког карактера”.

Наставиће се…

Додај коментар: