Scroll Top

Књига за сваку православну кућу

knjiga-za-svaku-pravoslavnu-kucu
Сличне теме

Пријатељ куће Борба, професор Мирослав Аритоновић, приликом данашње посете, донирао ново издање књиге Обнова цркве Самодраже 1928-1932.

Захваљујући професору Мирославу Аритоновићу, великом пријатељу наше медијске куће, Борбина библиотека обогаћена је новим издањем књиге Обнова цркве Самодраже 1928-1932.

Књига је плод ревносног труда уредника књиге, Зорана Ђорђевића професоровог пријатеља са КиМ.

– Када сам прочитао ову књигу плакао сам, јер сам свестан њеног значаја и вредности, а онда сам замолио пријатеља Зорана Ђорђевића да он одштампа ново издање, да би била доступна свима. Цена књиге је симболична и износи 310 динара. Моја идеја с којом се Зоран усагласио је била следећа: “Уплати три, једну задржи за себе да прочиташ, а две поклони, јер је то књига за сваку православну кућу”, објаснио је професор након чега је свим члановима редакције поклонио по књигу.

Кроз своју дугу историју Црква је пуно пута била скрнављена и рушена, да би свој данашњи изглед добила 1932. године. Пречишћених форми и јасних линија, са скоро потпуним одсуством декорације, изведена је од белих мермерних тесаника, према заједничком пројекту архитеката Петра Поповића и Александра Дерока.

Током радова на обнови цркве, код цркве су пронађени костури за које се сматра да су припадали страдалима у Косовском боју, због чега су оне смештене у три костурнице које су подигнуте уз цркву.

Фото: Борба

Додај коментар: