Scroll Top

Коларчева задужбина и Српски филантропски форум у акцији помоћи за народ Турске и Сирије

kolarceva-zaduzbina-i-srpski-filantropski-forum-u-akciji-pomoci-za-narod-turske-i-sirije
Сличне теме
Коларчева задужбина и Српски филантропски форум у акцији помоћи за народ Турске и Сирије Целодневним хуманитарним културним догађајем који је одржан у недељу 26. фебруара под симболичним називом “Безгранична љубав” – Уметници за народ Турске и Сирије, и у
Коларчевој задужбини је започета акција солидарности и помоћи становништву подручја погођених земљотресом у ове две земље.
Дуо “Alembik” из Северне Македоније, Хор “Collegium Musicum” и резиденцијални оркестар Коларчеве задужбине “Belgrade Chamber Orchestra”,  одазвали су се позиву за учешће и обогатили музички програм овог хуманитарног догађаја.
Током дана је у арт биоскопу Коларца одржана пројекција филма “Хасанова заклетва”, као и предавања византолога, проф.др. Владе Станковића и професорке турског језика, књижевности и културе, Милице Мијатовић, док су се у холу Коларца продавале књиге које су за ову прилику уступили домаћи издавачи.
“Овом акцијом која ће у Коларцу трајати наредних месец дана или докле год буде потребно, желимо да помогнемо на начин на који ми можемо, окупљајући уметнике и наравно усмеравајући пажњу јавности и медија на солидарност која је у оваквим тренуцима најпотребнија. Захваљујући Српском филантропском форуму, успели смо да ову нашу жељу и остваримо а заједно ћемо координирати и наредне акције”, изјавио је Александар Пековић, управник Коларчеве задужбине.
Посетиоци и публика ће у наредних месец дана у Коларчевој задужбини новац моћи да донирају убацивањем у донаторске кутије, а сав приход прикупљен током акције солидарности биће посредством Српског филантропског форума употребљен за пружање помоћи становништву подручја погођених земљотресом у Турској и Сирији, за обезбеђивање хране, воде и лекова, склоништа и привременог смештаја и подршку најмлађима и најугроженијима.
Српски филантропски форум, као кровна добротворна организација, увек је реаговао у кризама – прикупљали смо и испоручили помоћ за угрожене у Србији и региону током поплава, пандемије и земљотреса. До сада, у акцији помоћи Туској и Сирији, уз помоћ великог броја појединачних донатора и компанија, прикупљено је преко 50.000 евра, док је чланица Српског филантропског форума, Елиџир Група обезбедила донацију од пола милиона долара.
“Апокалиптички земљотрес у Турској и Сирији, оставио је поред ненадокнадивих људских жртава и велику штету на имовини, која ће се годинама санирати. Обавеза свих нас као људи је да помогнемо унесрећенима да што пре почну да живе као људи. И због тога су важне сталне акције солидарности.
Посебно када је ту помоћ тешко доставити због ратних збивања и међународне изолације, санкција као што је то случај у Сирији. Поред
донација, изузетно је важна и солидарност институција духовности и културе као што је Коларац, уметника који наступају, солидарних грађана… Верујемо да ће се акцији придружити и друге институције и појединци”, изјавио је Веран Матић, извршни директор Српског филантропскг форума.
Разорни земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале однео је преко 47.000 живота у Турској и Сирији, а озледио је и оставио без крова над главом безброј других. Домови, болнице и путеви су сада рушевине, а хиљаде људи је без хране, склоништа и воде.
Позивамо све хумане грађане да новац донирају преко рачуна Српског филантропског форума 340-11016593-88 или путем платформе за заједнично финансирање Donacije.rs.

Додај коментар: