Scroll Top

Опера “Свадба” Ане Соколовић на Коларцу

19383-2
Сличне теме
Stevan Labudovic, Filmske Novosti_foto Poppy Pictures

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“  редитељке Миле Турајлић у Културном центру Новог...

Oпера “Свадба” Ане Соколовић, канадске композиторке српског порекла, отвaра нови циклус концерата на Коларцу Artist Lounge.

Након светског успеха, “Свадба”, камерна опера за шест женских гласова акапела, биће изведена 4. марта у 20 часова у Фоајеу Коларца.
Извођењу опере претходи предавање др Весне Марјановић, музејске саветнице Етнографског музеја у Београду ОД ПРОШЕВИНЕ ДО ДЕВОЈАЧКЕ ВЕЧЕРИ из циклуса свадбених обичаја са акцентом на предсвадбеним ритуалима. Предавање почиње у 18.30 у Малој сали.
Опера “Свадба” је премијерно изведена 2011. у Торонту, а касније су је, између осталих, представили Опера Филаделфија, Опера Сан Франциско и Фестивал d’Eks-an-Provans. Добила је награду Dore Mavor Mur за “Изванредну нову оперу”. Француски часопис Монд је оперу описао као “Обред пролећа, минијатуру која измишља универзалну фонетику људског срца”.
Радња опере је смештена у вече уочи венчања девојке Милице која са пријатељицама прославља удају.
Ана Соколовић, канадска композиторка српског порекла, значајна је личност савремене музике. Својом маштовитом, ритмички оријентисаном музиком, са репертоаром који се крец́е од критички признатих опера и оркестарских дела до моц́них соло и камерних композиција, афирмирала се на међународном нивоу.
Студирала је код Душана Радића у Новом Саду и Зорана Ерића у Београду. Затим се преселила у Монтреал, где је магистрирала на Универзитету у Монтреалу код Хозеа Еванђелисте. Њен ентузијазам за различите уметничке форме евидентан је у њеном широком спектру концертних и сценских радова. Шарени звучни свет Ане Соколовиц́ често је инспирисан балканским фолклором и његовим празничним, асиметричним ритмовима. Четири опере Ане Соколовић извођене су широм света, од Монтреала до Сан Франциска и од Луксембурга до Љубљане.

Додај коментар: