Scroll Top

Константинос Ригос отвара 21. Београдски фестивал игре

konstantinos-rigos-otvara-21-beogradski-festival-igre
Сличне теме

Грчки кореограф и редитељ, актуелни директор националног Балета у Атини, Константинос Ригос отвориће кратком беседом 21. Београдски фестивал игре

Он ће се обратити публици у Српском народном позоришту у Новом Саду, где 9. марта наступом Компаније игре Опере Гетеборга званично започиње програм овогодишњег Фестивала.

Рођен у Атини, Ригос је завршио економију на атинском Универзитету, док је у области игре дипломирао при Националној школи у свом родном граду. По завршетку студија, основао је сопствену трупу Осмозис за коју је креирао неке од представа који се сматрају прекретницом за целокупну савремену сцену у Грчкој. Током седам сезона водио је Балет Државног театра у Солуну, стварајући дела која су привлачила невероватну пажњу грчке и међународне јавности. Хваљен и оспораван, као самостални кореограф, редитељ и визуелни уметник, наставио је да интригира публику. На позицију директора Балета Националне опере Грчке ступио је 2018. године. Уједно, његов долазак се подударио са почетком деловања атинске опера и балета у једном од најсавремењих позоришних објеката у Европи, зграде коју је за Фондацији Нијархос пројектовао чувени архитека Ренцо Пјано.

Ригос је за свој рад у позоришту и на телевизији често награђиван, док је публици Београдског фестивала игре остало незаборавно његово остварење “Winterrise” на музику Робија Вилијамса, са којим је далеке 2004. године у Центру Сава започела прва едиција Београдског фестивала игре.

Главном програму Фестивала претходе перформанси које потписује француски уметник Јоан Буржоа, а које ће публика моћи да открије 7. и 8. марта у београдском Биоскопу Балкан. Прва сценска представа је замишљена као диптих који су креирали Дамјан Жале и Шарон Ејал за Компанију игре Опере Гетеборга. Иначе, двадесетпрво издање Београдског фестивала игре траје до 10. Априла, а представиће укупно 19 трупа из Француске, Италије, Шведске, Ирске, Канаде, Аустралије, Србије, Америке, Кине, Немачке, Израела, Чешке и са Малте.

Фото: Београдски фестивал игре, промо

Додај коментар: