Scroll Top

Концерт Maрте Аргерич у Великој дворани Коларчеве задужбине

kontsert-marte-argerich-u-velikoj-dvorani
Сличне теме

Једна од најсензационалнијих пијанисткиња данашњице – Марта Аргерич, поделиће сцену 9. јула, у Великој дворани Коларчеве задужбине, са почетком у 20 часова, са Симфонијским оркестром РТС уз маестра Луиса Горелика.

Ову уметницу, публика ће бити у прилици да слуша као солисткињу у једном од најизазовнијих концерата пијанистичке литературе – снажном, али и емотивном делу Мориса Равела, „Концерту за клавир и оркестар“. Поред те композиције биће изведена и „Симофонија бр. 4“ Густава Малера, у почетку оспоравана, називана „нетипичним Малеровим делом“, а данас изазовна за све водеће симфонијске ансамбле.

У извођењу овог дела наступиће и сопран Марија Јелић, млада уметница, која је својим интерпретацијама на себе већ скренула пажњу светске музичке публике.

Марта Ергерич је рођена 5. јуна 1941. године у Буенос Ајресу, у Аргентини. Клавир је почела да свира са три године, а већ са осам година је имала свој први солистички концерт, на коме је извела Бетовенов Клавирски концерт бр. 1, у Ц – дуру. Када се преселила у Европу 1955. године, Марта је почела да ради са познатим пијанистом Фридрихом Гулдом у Аустрији. Њени професори касније били су и Артуро Бенедети Микеланђели и Стефан Ашкенази.

Марта Аргерич се пуно ангажује како би помогла и афирмисала младе музичаре. Често је и члан жирија важнијих пијанистичких такмичења. Иако се о њој не зна пуно, због њене аверзије према новинарима и публицитету, она се сматра једном од највећих пијанисткиња данашњице.

Фото: Википедија

Додај коментар: