Scroll Top

Култно окупљалиште младих

kultno-okupljaliste-mladih
Сличне теме

Дом омладине Београда слави 60 година

Важна улога ове институције је рад на развоју културних потреба и навика ученика и студената, али и на њиховом ваншколском образовању и васпитању

Андрија Бојанић

Дом омладине Београда је деценијама култно окупљалиште младих Београда, али и целе Србије, те једно од омиљених одредишта културног туризма младих из Европе и света. Основан је 1964, као установа културе и образовања која креира и организује програме за младе и у сарадњи с младима.

Изложба студената ФЛУ

У свом спектру делатности обухвата све уметничке дисциплине и форме: музику, филм, позориште, визуелне уметности и нове медије, а подједнако важно место у програмским активностима заузимају и дебатни и трибински програми, у оквиру којих се анализирају актуелне теме из различитих области.

Око 1.600 различитих програма годишње посети више од 400.000 људи, претежно средњошколаца и студената.

– Као културно-образовна установа града Београда, чија је главна делатност посвећена младима, мислим да је најважнија улога Дома омладине била и остала управо она везана за младе. Било да је реч о могућности да, бесплатно или по некомерцијалним ценама улазница, посете програме врхунског квалитета, било да добију прилику да, у професионалном окружењу, представе свој рад широкој публици и добију публицитет и шансу за препознавање свог талента. Такође, важна улога Дома омладине је рад на развоју културних потреба и навика младих, али и на њиховом ваншколском образовању и васпитању – кроз трибине, разговоре, радионице… Психолошко саветовалиште ДОБ, које је потпуно бесплатно и постоји од 1969, а чији је основни задатак превентивни ментално-хигијенски рад с младима, један је од важних доприноса који смо током деценија дали заједници у којој постојимо – каже за Борбу Андрија Бојанић, директор Дома омладине Београда.

Концерт Фемија Кутија у ,,Барутани“ 2023.

Према његовим речима, ова институција је увек ишла у корак с временом, пратећи актуелности у друштву и, у складу с тим, еволуирала.

– Времена се мењају, публика се мења, важно је пратити и ослушкивати актуелности, како у свету уметности тако и у ширем контексту, али и интересовања нових генерација – сматра Бојанић. Током свог вишедеценијског постојања Дом омладине је ,,проживео и преживео бројне промене, кризе и изазове“, али је и даље виталан и доминантан чинилац наше културне сцене.

Од важнијих момената у његовој историји Бојанић издваја обнављање Београдског џез фестивала почетком двехиљадитих, након вишегодишње паузе, који ће у октобру имати своје 40. издање, као и добијање продукцијских послова у реализацији Мартовског фестивала, почев од 2017.

Концерт бенда Чуча Владеса 2018.

– У кадровском смислу, 2023. нам је била веома важна јер смо, након 20 година, успели да повећамо број сталнозапослених и формирамо нова одељења, а то нам је било неопходно с обзиром на број програма и годишње планове, које ова установа има. У току ове године планирамо да наставимо с повећањем броја запослених. Велики значај за Дом омладине су имали и имају његови запослени јер већ шест деценија несебично доносе своју енергију, стручност и креативност, а њихово знање о уметности, култури, организацији догађаја и менаџменту омогућавају овој институцији да буде оно што јесте и да константно нуди квалитетне и разноврсне садржаје – наводи директор.

У плановима за будућност је и још веће укључивање младих у програмску активност, као и наставак активне подршке младим и неафирмисаним уметницима кроз различите програме.

Александар Пејин био је гост фестивала IndieBelgrade 2018.
фото: Мирослав Драгојевић

– Почетком године покренули смо пројекат ,,Рокенрол школа“, у оквиру ког једном месечно представљамо по два средњошколска бенда из Београда и целе Србије. Обновили смо и интензивирали сарадњу с Студиом центар на реализацији едукативног позоришног програма, у којем млади играју за младе. На репертоару су представе с темама које их се тичу и баве се проблемима с којима се сусрећу у свакодневном окружењу – од вршњачког насиља, злоупотребе психоактивних супстанци и поремећаја у исхрани до проблема отуђења, одбацивања и других. Након сваке представе одржавају се разговори са стручњацима у области којом се представа бави, с циљем да се, на конкретан начин, бавимо свим оним што утиче на живот и сазревање тинејџера. У припреми су и нове програмске активности, у које ћемо укључити младе и пружити им платформу за креативно изражавање, али и за здраво, квалитетно и садржајно одрастање. То је и наша жеља и наша дужност, као институције укорењене у заједници у којој постоји све ове деценије – закључује директор ДОБ.

Хол дома омладине

Одсањани снови

– Готово да нема значајне личности из света музике, ликовне или филмске уметности, из области књижевности, филозофије, социологије, психологије, науке… из Србије и региона, а да није учествовала у програмима које смо организовали. Угостили смо и бројне светске уметнике и професионалце у својим областима. Ипак, можда су најзначајније личности и догађаји били управо сви они млади и њихови наступи на сцени Дома омладине Београда, било да су само одсањали своје тинејџерске снове и кренули неким другим професионалним путем, било да су постали афирмисани уметници и, као такви, вратили се у Дом омладине да поново буду део нашег програма – каже Андрија Бојанић.


Фото: Станислав Милојковић

Додај коментар: