Scroll Top

Лаки колачи са црвеним воћем

Сличне теме

СЛАТКЕ ЂАКОНИЈЕ СА АСТАЛА ТУРИСТИЧКОГ ВОДИЧА

Летње посластице нас маме бојом и мирисима свежег воћа, којег у ово доба има у изобиљу

ово је период године када колачи са воћем посебно пријају. Штета је не искористити јагоде док их још има на нашим пијацама. Зато сам одлучио да вам за овај број Борбе припремим два лагана колача с воћем који свима пријају. Реч је о чизкејку с печеним корама и италијанском колачу тирамису, али овог пута обогаћеном јагодама.


Тирамису са јагодама

Потребни састојци:

  • Паковање штарк пишкота
  • 500г маскарпоне сира
  • 5 јаја
  • 250 мл хладне нес кафе (или друге инстант кафе по избору)
  • 80 г шећера у праху
  • 20 г кристал-шећера
  • мало рума
  • мало какао праха
  • кг јагода ( реално, за колач треба око 250-300 г, остатак поједем спремајући колач)

Припрема:

Одвојити беланце и жуманце. Жуманца помешати са 80 г шећера у праху и припремити их на пари, уз обавезно мешање. Kада се згусну и када постану светлија, тада су готова и можете их одложити са стране да се хладе. У чврст шне умутити беланца (додати прстохват соли), уз постепено додавање кристал-шећера. Додајте кашику по кашику, немојте све одједном.

Kада окренете чинију, беланце мора да стоји чврст. Тада знате да је спреман.

Док сте припремали шне, жуманца су се охладила и можете их помешати са маскарпоне сиром. Kао замену, можете користити 400 г крем сира Млекаре Шабац и 100 г павлаке. Укус је такође одличан! Добро сједините жуманца и сир, а затим додајте у беланца. Варјачом (никако миксером) сједините смесу.

У чиније или чаше (мада можете и у плех) поређајте пишкоте, које сте претходно само спустили у инстант кафу. Преко пишкота насецкајте јагоде, затим додајте мало фила. Овај поступак поновите 2-3 пута, зависно колики суд или чашу сте изабрали. За припрему вам је потребно око 30 минута, а од ове мере добићете шест винских чаша десерта.


Чизкејк с печеним корама

Ова верзија чизкејка је мало захтевнија за припрему од класичног јер је потребно испећи кору. Верујте ми, када пробате колач, апсолутно ћете заборавити на печење кора. Необи­чан је јер представља комбинацију чоколаде и малине (можете користити и вишње, исто је врло укусно). Сигуран сам да нисам једини који обожава ову комбинацију.

Бисквит:

  • 3 јајета
  • 250 г шећера
  • 100 мл уља
  • 100 мл млека
  • прашак за пециво (др оеткер србија)
  • 230 г брашна
  • кашика какаоа
  • 80 г уситњене чоколаде за кување

Бели фил:

  • 200 г крем сира (Млекара Шабац)
  • 200 мл шлага (полимарк)
  • 5 г желатина

Воћни фил:

  • 200 г црвеног воћа по избору
  • шећер
  • 5 г желатина

Додатно:

  • 100 г печених лешника
  • 100 г чоколаде за глазуру (уз мало млека и маслаца)

Припрема:

Добро умутите јаја, па додајте млеко и уље. Помешајте прашак за пециво, брашно и какао. Постепено суве састојке додајте у течне. Kада сте све лепо сјединили, додајте уситњену чоко­ладу и све излијте у плех. Обавезно ставите папир за печење и пеците око 20 минута на 180°Ц. Док се бисквит пече, припремићемо филове. У шерпицу сипајте шећер и црвено воће (шећер додајем по укусу). Оставите на лаганој ватри. За бели фил миксером умутите чврст шлаг, додајте крем сир Млекаре Шабац и лепо промешајте. У четири кашике хладне воде сипајте желатин и оставите неколико минута да набубри. На тихој ватри, уз непрестано мешање, отопите желатин и пола додајте у воћни фил, а пола у бели. Филове прохладите, па склоните на око 30 минута у фрижидер (или замрзивач). Док се бисквит хлади, отопите чоколаду.

Од ове мере за бисквит добићете 10 већих кругова, што је довољно за пет колача. Kада сте мо­длицама обликовали кругове, почните са филовањем. На доњи бисквит у круг нанесите бели фил, а по средини нанесите воћни фил, који се мало стегао. Не сме да буде много густ, а ни мно­го редак да не исцури. Нађите неку златну средину. Преклопите другим бисквитом, нанесите отопљену чоколаду и украсите млевеним лешницима. Остатак од коре можете искористити за десерт у чашама, слично као што смо правили претходни рецепт. Мало кора, мало црвеног фила, мало белог фила, а на врху чоколада и лешник… Укус је одличан!

Kолаче сервирајте одмах! Не знам, можда су лепши када се охлади, али тај моменат у мојој кући колачи нису дочекали.

аутор НИКОЛА СТОЈКОВИЋ TURIZMO BLOG.СОМ

Додај коментар: