Scroll Top

Мај месец математике

maj-mesets-matematike
Сличне теме

Овогодишња манифестација Мај месец математике повезује математику и гејминг, траје  од 10. до 31. маја 2022. на неколико локација у Београду. Једанаеста по реду манифестација М3 одржаће се под слоганом „Више од игре“ у организацији Центра за промоцију науке, Математичког института САНУ и Нордеус фондације. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

Изложбе

У оквиру М3, публика ће моћи да види три изложбе. Две изложбе отварају се 10. маја у Силосима Београд/Гаиа покрет: математичким наочарима сагледава се историја видео игара кроз науку и образовање, а посебно место посвећено је фазама настанка видео игре кроз наратив, дизајн, креирање ликова и програмирање.

Изложба посвећена математичарима који су живели и школовали се у Бечу током XИX века, када су се у Србији тек постављали темељи модерног образовању у области математике, отвара се 12. маја, у Галерији науке и технике САНУ.

Ово је прича о настанку модерног математичког образовања, о првим уџбеницима, онима који су кројили математичке исказе на нашем језику, првим предавањима више математике, првим докторантима.

Матема Театар

МатемаТеатар је математичко позориште у коме у малим интерактивним представама деца равноправно учествују са великим именима науке, баратајући математичким појмовима.

Програм се изводи у Силосима на три сцене: Архимед и Хипатија, Питагора и Пчеле у мехурима, сваке среде и петка од 11.30 и од 13.30, као и сваке суботе од 17.00 и од 18.30. Радним данима МатемаТеатар ће угостити школске групе, док је за термине викендом могућа и индивидуална пријава.

Гејминг Викенд и Гејм Џем

На Гејм џему, који се уз подршку гејминг студија Плаyстудиос Еуропе из Београда организује у оквиру Маја месеца математике, 12 тимова и више од 50 појединаца правиће своје игре у Дорћол плацу током једног викенда – од 27. до 29. маја. Сваком од тимова придружиће се и средњошколци, који ће имати прилику да учествују, добију више информација о самом процесу прављења игара и науче неке од вештина које су им за то потребне. Учесници самог Гејм џема су унапред одабрани кроз пријаве како би се формирали тимови комплементарних знања и вештина, способни да за кратко време направе игру.

Мејкерс Лаб

Догађај је отворен за јавност, па ће публика имати прилику да уживо види како изгледа креативан процес, уживајући у башти Дорћол плаца и додатним садржајима. У недељу, 29. маја, на крају Гејм џема, посетиоци ће присуствовати представљању свих направљених игара и одабиру најбољих.

Двадесет осморо младих људи из средњих школа широм Србије, од фебруара до маја правили су видео-игре о различитим областима математике. Тимови су се састојали од ученика из гимназија, као и уметничких, графичких и занатских, рачунарских и електротехничких школа. Њихов резултат су игре које се могу одиграти или даље развијати.

Ове игре различитих жанрова показују да је математика несагледиво инспиративна и да за све узрасте може бити игралиште, али и терен за самоспознају.

Научни караван

Научни караван је програм који се први пут реализује у оквиру манифестације Мај месец математике. Осмишљен је као путујући аутобус, који ће ученицима, наставницима, студентима и професорима из 15 градова широм Србије омогућити једнодневну посету како би се подстакла вршњачка едукација, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања.

Извор: danubeogradu.rs

Фото: Промо

Додај коментар: