Scroll Top

Манифестација „Лаким корацима до доброг здравља“ окупила стотине грађана у шетњи од 5.000 корака

manifestacija-lakim-koracima-do-dobrog-zdravlja-okupila-stotine-gradjana-u-setnji-od-5-000-koraka
Сличне теме

У оквиру националне кампање Тежи равнотежи одржана је манифестација под називом „Лаким корацима до доброг здравља“ у склопу које је организована шетња од 5.000 корака на Ади Циганлији, а грађани су имали и прилику да се консултују са нутриционистом и обаве преглед на медицинској ваги

Овај догађај имао је за циљ подизање свести јавности о значају физичке активности за очување здравља, а симболична шетња од 5.000 корака представља дневни минимум који се препоручује да би се смањио ризик од различитих обољења.

Према статистичким подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2022. године, више од 80% адолесцената и 27% одраслих не испуњава препоручене дневне нивое физичке активности. Ово је глобални феномен који има дубоке последице по здравље и благостање људиширом света.

Недостатак редовне физичке активности може допринети развоју различитих здравствених проблема, укључујући гојазност, срчане болести и дијабетес. Овај проблем ставља значајан терет на здравствене системе и светске економије и захтева хитну акцију како би се превазишли изазови које доноси недостатак физичке активности.

Савремена медицина физичку активност препознаје као лек који је у стању да лечи различите болести. Шетња нарочито доприноси смањењу стреса, помаже у губитку телесне тежине, побољшава имуни систем и штити зглобове, јер је ниско утицајна вежба. Ходање сваког дана може смањити ризик од срчаних болести, снизити крвни притисак, лош холестерол (ЛДЛ) и ојачати срце.

„Подаци Светске здравствене организације (СЗО) из 2022. године говоре да чак 2,5 милијарде одраслих особа старијих од 18 година има прекомерну телесну тежину, укључујући преко 890 милиона које живе са гојазношћу. Ово бројка предсавља 43% пунолетне светске популације која има прекомерну телесну тежину, што је значајни пораст у односу на 1990. годину, када је износио 25 одсто. Редовна физичка активност, као што је ходање, може значајно допринети општем здрављу становника, као и превенцији гојазности“, објаснио је Димитрије Ивановић испред Привредне коморе Србије и додао: „веома сам поносан на оно што је до сада постигнуто кроз кампању „Тежи равнотежи“, али и на активности које компаније спроводе, попут
смањења соли, транс-масти и шећера, као и реформулације производа, креирање мањих паковања и производњу здравијих алтернатива производа“.

Шетња је један од најлакших и најповољнијих облика физичке активности које човек може да практикује. На пример, брза шетња од 10 минута дневно доноси многе здравствене користи и доприноси 150 минута недељне физичке активности која је препоручена за одрасле узраста од 18 до 64 године. Мале промене у свакодневним навикама кључне су за дугорочно очување здравља, а редовна физичка активност је неопходна за унапређење квалитета живота и превенцију хроничних болести.

Фото: Тежи равнотежи

Додај коментар: