Scroll Top

Одржани девети „Дани вишње“ у подпланинском селу Радоњица надомак лесковачке варошице Вучје

odrzani-deveti-dani-visnje-u-podplaninskom-selu-radonjica-nadomak-leskovacke-varosice-vucje
Сличне теме

ВИШЊА БОГАТО РОДИЛА А ЦЕНЕ ОТКУПА ПРИСТОЈНЕ

Традиционална пољопривредно-туристичка манифестација „Дани вишње“ одржана је у среду 12. јуна текуће године целодневним програмом у подпланинском селу Радоњица,подно планине Кукавица а надомак лесковачкеnварошице Вучје – Своје учешће овом приликом имао је велики број вишњара из Лесковца и Јабланичког управног округа.

Манифестацију је у присуству великог броја пољопривредника из Лесковачког Поречја отворила народна посланица Народне скупштине Републике Србије Сања Милошевић. Своје учеће имали су и стручњаци из лесковачке Пољопривредно саветодавне стручне службе -ПССС и надлежне градске управе града Лесковца а у присуству градоначелника др Горана Цветановића. Ово јединствено дружење регионалних вишњара имало је забавни програм и такмичење домаћица из Вуччја у брзом искоштавању „Облечинске вишње“ за компот и сокове,али и изложбу ђаконија од ове веома вредне воћке…

„Ове године из буџета града Лесковца на име примарне пољопривредне производње у воћарству издвојено је око 184,1 милион динара,од којих око 101 милион за узгајиваче коштуњавог воћа. Ова цифра је значајно увећана у односу на предходну 2023.годину“ нагласила је посланица Милошевић.

Председник Савета месне заједнице Радоњица Горан Ристић иначе дугогодишњи вишњар нагласио је високи квалитрет овогодишњих плодова вишње у лесковачком Поречју, али и недостатак капацитета за прихват и даљу прераду вишње у овоме крају…

Бројни новинари и пољопривредни стручњаци са југа Србије у току преподнева обишли су домаћинство и вишњике Момчила Димитријевића из Радоњице у присуству Оливера Антанасијевића подпредседника Скупштине града ,иначе пореклом из околине Вучја.

– Сваке године ми из буџета града Лесковца додатно издвајамо 19,8 хиљаде динара по хектару за воћаре плус пет хиљаде регреса и 17 хиљада динара субвенције за узгој коштуњавог воћа, подсетио је овом приликом Антанасијевић.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић је учесницима у такмичењу брзог искоштавања вишње поделио вредне награде организатора, ачи и запаженим узгајивачима вишње из региона Лесковца.

Најлепши и највећи млади вишњик по оцени стручњака има Божидар Стаменковић из Радоњице. Најмлађи вишњар је једва пунолетни МаркоЂокић из Доње Бунуше. Најлепшу изложену вишњу по оцени стручњака из ПССС-а Лесковац имао је овом приликом Јован Ђокић из села Орашац подно Бабичке Горе.

– Овогодишња откупна цена вишње за прву класу је 80 динара,за другу класу 60 динара. Берачима се исплаћује дневно око 20 динара по килограму убраног воћа. Гајбица за бербу има довољно и ове године откуп вишње ће се одвијати без значајних проблема, речено нам је током овогодишње манифестације у подпланинском селу Радоњица, подно планине Кукавица,а надомак лесковачке варошице Вучје.

Аутор: Томислав Стевановић

Додај коментар: