Scroll Top

Маратонци стартовали

maratonci-startovali
Сличне теме

Почео је 36. Београдски маратон,у коме учествује рекордан број тркача, из око 65 земаља света

Тачно у 9 часова почео је 36. Београдски маратон.

Ове године учествује више од 10.000 тркача, чиме је оборен досадашњи рекорд од 8.500 учесника.

– Због масовности, ове године имамо два старта. Трка на 21 и 42 километара и Штафетна трка крећу са угла улица Булевар краља Александра и Ресавске. У 10 сати имамо други старт, са раскрснице између здања две скупштине, а одатле креће трка на 10 километара и Трка задовољства – рекао је директор Београдског маратона Дарко Хабуш прошле недеље представљајући детаље овогодишњег маратона.

Елитни тркачи из Кеније, Руанде, Марока

Он је навео да је пријављено око 2.000 страних такмичара из 64 земље света.

– Једва чекамо да их угостимо, као и све наше суграђане и госте из свих делова Србије. Учествоваће 25 елитних тркача из Кеније, Етиопије, Руанде, Марока, па се очекује да би могао да буде оборен и рекорд стазе. После 28 година очекује се и телевизијски пренос Београдског маратона, који ће регионално бити преношен, државно првенство у маратону и наши најбољи маратонци ће се наћи на стази и мислим да ће то и њима бити додатни мотив да истрче своје најбоље трке и очекујемо да оборимо рекорд – додаје директор.

Он је подсетио да је рута непромењена од 2017. године, и да се пролазе сви значајни симболи Београда.

Новина – медицинска заштита тркача

-Сви тркачи ће са припрема почети већ у 6, 7 ујутру у предстартној зони на Тргу Николе Пашића, а учесници морају да дођу најкасније до 8.30 сати. Медицинска заштита тркача је једна од новина које смо ове године увели, како бисмо растеретили здравствени систем Града Београда.

Имаћемо у сарадњи са Црвеним крстом две пољске болнице, 15 санитета на самој стази, сви тркачи су нам осигурани преко нашег партнера, волонтери Црвеног крста ће патролирати на 35 километара стаза на тротинетима и правите квалитетну и праву тријажу како бисмо ресурсе усмеравали на прави начин усмеравати, али надамо се да то нећемо користити, рекао је Хабуш.

Према његовим речима, посебан куриозитет 36. Београдског маратона чини екипна, штафетна трка на 21 километар, у којој четири члана тима пређу дистанцу полумаратона дужине 21 километар. Ова трка је намењена свима који желе да осете маратонску енергију и тимски дух, а који нису физички припремљени да истрче самостално целу дужину.

Додај коментар: