Scroll Top

Обележен Дан Војске Србије

obelezen-dan-vojske-srbije
Сличне теме

Војска Србије данас обележава свој дан. Тим поводом, јуче је одржан приказ способности Гранит 2023, а министар одбране Милош Вучевић је са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали

Војска Србије приказала је на аеродрому у Батајници нову опрему и вештине својих припадника. Приказано је најсаверемније наоружање и војна опрема којом су опремељене јединице ВС, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије. “Гранит 2023” обухватао је летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.

Више од 45.500 посетилаца присуствовало је данашњем приказу способности Војске Србије Гранит 2023“ на војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, саопштило је Министарство одбране.

На приказу је било ангажовано више од 5.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 ваздухоплова.

У летачком делу програма између осталог наступили су авиони “МиГ-29“, “Орао“ и “Ласта“, хеликоптери “Ми-35“, “Х-145“ и “Ми-17“.

Посетицима на војном аеродрому премијерно је представљена беспилотна летелица “ЦХ-95“, а приказани су и противваздухопловни ракетни системи “ФК-3“ и “Панцир“, модернизовани ракетни системи “Куб“, противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, “мистрал“, противоклопни ракетни системи “Корнет“, као и самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА и модуларни “Огањ“.

Посебну пажњу љубитељима наоружања и војне опреме привукла су оклопна борбена возила “Лазар-3“, “Милош“ и “Хамер“, као и оклопни транспортери МРАП 6×6.

Свој празник Војска Србије прославља 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Додај коментар: