Scroll Top

„МАРИЈА РУЧАРА“

marija-ruchara
Сличне теме

У среду, 2. новембра у Културном центру Зрењанина публика ће имати прилику да погледа сценску интерпретацију заборављеног и забрањиваног дела српских надреалистичких песника Душана Матића и Александра Вуча насталог тридесетих година XX века. Реч је о поеми „Марија Ручара“ која се бави радничким темама у правом смислу те речи. Данас, сценска интерпретација поеме, представа „Хлеб театра“ прави везу између положаја радница тридесетих година 20. века и радница данашњице,  окружених   неолибералним капитализмом и његовим модификацијама. Режију и драматургију представе је урадила Сања Крсмановић Тасић а у представи играју: Марта Келер, Југослав Хаџић, Данило Карапанџа и Сања Крсмановић Тасић. Представу су подржавали фондација „Реконструкција женски фонд“ (РЖФ) и МКМ.

  “Марија Ручара” је сценска интерпретација неправедно заборављеног дела српских надреалистичких песника Душана Матића и Александра Вуча. Поема је изашла у Књижарници „Светлост“ Лазара П. Вукићевића у Београду, 1935. године као прва књига едиције „Поезија и критика“, али је још пре пуштања у продају била забрањена, а неповезани примерци уништени.”Марија Ручара” и у садашњем времену снажно проговара о положају жене, раднице и представља јасан крик обесправљене жене, као свих нас који смо ућуткани и чије се мишљење и став о граду и земљи у којој живимо не уважава, већ је најгласнији зов профита а сурово експолоататисање људи, природе, земље видљиво на сваком кораку.

Из “Хлеб театра” наводе да  “Кроз ову тему, желимо да укажемо на потенцијалне перспективе превазилажења и револуционаризовања услова свакодневног живота у време глобалног неолибералног капитализма, његових парадигми, политика, техника контроле, застрашивања, услова рада, миграцијских режима и демократије.”

Фото: Промо

Додај коментар: