Scroll Top

Андрија Јоргић у посети Јасеновцу и Републици Српској

andrija-jorgi-u-poseti-jasenovtsu-i-re
Сличне теме

Део редакције часописа „Борба“ током дводневног боравка Републици Српској, посетио је  спомен подручје Јасеновац, меморијални комплекс посвећен жртвама истоименог усташког концентрационог логора.Након обиласка Меморијалног музеја, директор „Борбе“ Андрија Јоргић положио је цвеће на споменик Камени цвет, посвећен свим жртвама страдалих у логору током Другог светског рата.

Како се ове године навршава седамдесет седам година од пробоја Јасеновачких логораша, али и осамдесет година од битке на Козари, Јоргић је истакао да је очување сећања на највеће страдање српског народа обавеза коју наш народ не сме препустити забораву.

-Изузетно је важно градити и неговати културу сећања, пре свега да се страхоте учињене нашем народу не би никад заборавиле, али и поновиле.Наша је дужност и да обезбедимо да будуће генерације знају за Јасеновац, али и све друге локалитете посвећене сећању на жртве ратова, рекао је Јоргић.

Прва станица посете Републици Српској био је Приједор, односно Музеј Козаре, коме је „Борба“ донирала архивске фотографије књижевника Бранка Ћопића, и на тај начин обогатила фонд Музеја.Директорка музеја Драгана Жујић упознала је чланове Борбе са радом и плановима ове установе, и изразила захвалност на овој донацији, као и на будућој сарадњи са часописом Борба на пољу културе. У част чувеног писца из Хашана, у Музеју Козаре од 29.октобра одржава се манифестација „Башта Бранковог живота“ посвећена лику и делу Бранка Ћопића.

Часопис „Борба“ готово пуне три године сарађује и дистрибуира бесплатне примерке културним установама широм Србије.Са жељом да се сарадња са културним институцијама и промовисање културе прошири и на Републику Српску,  директор „Борбе“ Андрија Јоргић и уредник часописа Елена Стојановић посетили су Културни центар у Бања Луци. Са директором Банског двора, Младеном Матовићем представници Борбе разговарали су и о могућим плановима и активностима ове две установе, попут организовања заједничких изложби, с обзиром на то да Борба баштини у својој богатој архиви и фото материјал који осликава историју, али и културни живот Бања Луке кроз деценије.

Културни центар Бански двор у новембру месецу обележава и значајан јубилеј, 90 година свог  постојања  и рада.

Фото: Борба

Додај коментар: