Scroll Top

Место где снови почињу

mesto-gde-snovi-pocinju
Сличне теме

Позориште Дадов прославило 65. рођендан

Досад је одржано 269 позоришних премијера у режији Јована Ристића, Кокана Младеновића, Ивана Меденице, Југа Радивојевића, Алисе Стојановић…

Двадесет седмог децембра обележено је 65 година од оснивања омладинског позоришта Дадов из Београда. Централни део догађаја на ком су се окупили дадовци свих генерација била је пројекција документарног филма “Једна младост, један сан” о историји позоришта. У режији Марка Челебића, уредника програма у Дадову, филм сликом и речју подсећа на важне догађаје током шест и по деценија трајања овог култног места. Приказан је почетак рада позоришта, његови многобројни успеси, личности које су у њему стварале и писале његову историју.

– Дадов је више од простора у којем су своје таленте откривали, показивали или проверавали будући глумци и глумице. Дадов је отворено гнездо и за будуће писце, редитеље, сценографе, костимографе, композиторе и одану публику, која својом интеракцијом утиче на стварање позоришне будућности – речено је, између осталог, у филму.

У години прославе овог значајног јубилеја, објављена је и репрезентативна двотомна монографија “Тамо где снови почињу – Дадов 1958-2023”, коју је приредио Предраг Стојменовић, редитељ, професор глуме и некадашњи уметнички директор Дадова.

– Издавањем монографије смо заокружили и склопили све на једно место да бисмо оставили у аманет неким новим генерацијама. Монографија обухвата представе, архивски материјал, фотографије, све податке из дадотека које поседујемо… – наводи Марко Челебић за Борбу.

За 65 година постојања, у Дадову је одржано 269 позоришних премијера у режији многих позоришних редитеља, између осталих и Јована Ристића, Кокана Младеновића, Ивана Меденице, Југа Радивојевића и Алисе Стојановић, а као најзначајнији догађај у протеклој години издвајају реконструкцију зграде и прелазак у њу.

– У реконструисану зграду свечано смо пребачени 15. марта 2023, премијером представе “Избирачица” у режији Даријана Михајловића. Зграда је толико дуго вапила за реконструкцијом, тако да је сам чин преласка у нову зграду био догађај сезоне – напомиње Челебић. Кључни програмски садржај Дадова јесте драмски програм, а поред редовног позоришног репертоара, позориште организује и друге културно образовне догађаје, концерте, едукативне програме у склопу Школе глуме и говора, изложбе, филмске пројекције. Планови за нову позоришту сезону су већ спремни.

– У плану је представа “Шешир професора Косте Вујића”, као прва премијера у 2024. Настављамо сарадњу с Факултетом драмских уметности, где млади драматурзи драматизују чувене бајке, а студенти режије их постављају у нашем позоришту – истиче уредник програма.

Иако омладинско и аматерско, позориште има свој одређен стални репертоар, као и Школу глуме и говора, коју чине признати предавачи Кокан Младеновић, Даријан Михајловић, Срђан Карановић, Милан Громилић, Радован Кнежевић, Милица Јанкетић, Ђорђе Марковић и други.

– Позивам све заинтересоване да се пријаве за нашу школу глуме и говора. Аудиција је отворена и бесплатна, одржава се 20. и 21. јануара, и потребно је само извршити пријаву на нашем сајту, где се налазе и све додатне информације – поручује он.


Омладинци с Врачара

Омладинско позориште Дадов основано је 1958, као прво репертоарско омладинско-аматерско позориште, и већ годинама представља једно од значајнијих места престоничке културне сцене. Иницијатори за његово оснивање били су “омладинци с Врачара” Михаило Тошић, Зоран Ратковић, Јован Ристић и Момчило Баљак.


Фото: Дадов

Додај коментар: