Scroll Top

Милчо Манчевски добитник награде „Живојин Жика Павловић“ јубиларног 15. фестивала LIFFE

milcho-manchevski-dobitnik-nagrade-zhi
Сличне теме

Редитељ, сценариста и писац Милчо Манчевски овогодишњи је лауреат награде “Живојин Жика Павловић” коју Лесковачки интернационални фестивал филмске режије – LIFFE додељује за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. Ово престижно признање биће му уручено у оквиру богатог програма јубиларног 15. фестивала, који се одржава од 15. до 20. септембра у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца . Према речима организатора који додељује награду, Милчо Манчевски је један од најистакнутијих филмских стваралаца из региона, који је оставио значајан траг у промоцији регионалне кинематографије у свету и тиме заслужио главно признање фестивала које носи име нашег прослављеног синеасте Живојина Жике Павловића. Поводом награде Милчо Манчевски је рекао: „Нема малих и великих кинематографија. Постоје мали и велики филмови, мали и велики аутори. Живојин Павловић је један од највећих, и зато се пуно радујем овој награди која носи његово име.” Међу ранијим лауреатима ове награде су: Горан Марковић, Слободан Шијан, Емир Кустурица, Раде Шербеџија, Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Драган Николић, Велимир Бата Живојиновић, Славко Штимац, Богдан Диклић и Горан Паскаљевић. Милчо Манчевски (Скопље, 18. октобар 1959) је македонски филмски режисер, сценариста, писац и фотограф. Њујорк тајмс укључио је његов филм „Пре кише“ у свој водич најбољих 1.000 филмова икада направљених. Роллинг Стоне магазин уврстио је његов спот за песму Tennessee познатог састава Arested Development на листу најбољих 100 музичких спотова свих времена. Режирао је седам играних филмова, више од педесет кратких, као и једну епизоду светски познате серије Wire. Освојио је више од 50 интернационалних награда, међу којима и Златног лава за најбољи филм на Фестивалу у Венецији, као и номинација за Оскара у категорији најбољи страни филм. Његов рад је укључен у наставни програм бројних универзитета у свету. Интернационални фестивал филмске режије LIFFE у Лесковцу покренут је 2008. у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. Током своје досадашње историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. У протеклих 13 година на фестивалу су представљена највреднија остварења из региона, приказано је више од 250 филмова пред око 80.000 гледалаца и угошћено више од 80 најпознатијих редитеља различитих генерација, као и велики број глумаца из региона.

LIFFE је данас незаобилазна тачка у културном животу града, а концепт заснован на афирмацији дела и стваралаца са простора бивше Југославије, који у први план ставља уметност филмске режије, сврстава овај фестивал у ред најзначајнијих манифестација у Србији и региону.

Гран при фестивала носи име прослављеног синеасте Живојина Жике Павловића. На фестивалу се додељују још и два признања за режију и две глумачке награде. Трочлани жири сачињен је од два еминента редитеља из региона и једног прослављеног глумца, а уметнички директор фестивала је редитељ Дарко Бајић. LIFFE се труди да сваке године верној публици, али и гостима понуди широк спектар пратећих програма: промоције књига, трибине и разговоре глумаца и редитеља са публиком, изложбе и концерте. Велики значај фестивала има традиционална конференција редитеља, током које се тежи да се пронађу нови модели сарадње и умрежавања продукције и дистрибуције филмова земаља из региона.

Фото: Civitella Ranieri Foundation

Додај коментар: