Scroll Top

Награде УЛУПУДС-а на 66. Међународном Београдском сајму књига

nagrade-ulupuds-a-na-66-medjunarodnom-beogradskom-sajmu-knjiga
Сличне теме

Награде УЛУПУДСа на сајму књига додељене су у недељу, 29.10, 2023. године у сали Иво Андрић на Београдском сајму у 15.00 часова

У склопу 66. Међународног београдског сајма књига, Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије додељује признања најистакнутијим публикацијама објављеним у протеклој години.

Признања се традиционално додељују из области илустрације, стрипа, дизајна, историје и теорије уметности, комплетне опреме књиге, као и за монографска издања. Поред већ установљених награда, ове године је жири доделио похвале и посебна признања ауторима чије су књиге препознате као дела од изузетног значаја за уметност и културу Републике Србије.

Овогодишњи жири радио је у саставу Јелена Павићевић (председница жирија, теоретичарка уметности), Данијела Парацки (дизајн секција) и Дејан Вукелић (дизајн секција). Од великог броја квалитетних публикација, жири се определио да додели 14  диплома издавачима и ауторима.

Жири УЛУПУДС-а је доделио следеће дипломе и специјална признања:

Диплому за допринос историји уметности књизи „Речник појмова ликовних уметности и архитектуре” – том 3 (САНУ, 2023), Диплому за допринос теорији уметности професору Мишку Шуваковићу за књигу „Авангарда, неоавангарда, концептуална уметност” (Orion Art, 2022), Диплому за допринос историји примењене уметности монографији „Миодраг Вартабедијан Варта и његова сликарска породица” (ГО Младеновац, 2023),  затим Похвалу за допринос култури и културном наслеђу Републике Србије часопису „Градац“, диплому за графичко обликовање књиге ЈП Службеном гласнику за публикацију „Резервна култура”аутора Василија Милновића (2023),  Диплому за графичко обликовање књиге за децу Марини Милановић за књигу „Удовица и папагај” (ИЦ Булевар, 2023), Диплому за илустрацију књига за децу Младену Анђелковићу за илустровање дечјих књига „Кики и Цоле” (Лагуна, 2023), „Кит са трегерима” (Креативни центар, 2023) и „Пчелице радозналице” (Пчелица издаваштво, 2023).

Диплому за допринос историји српског стрипа, жири је доделио издавачу „Макондо”,  за стрип едицију „Ђорђе Лобачев, сабрана дела”, затим Диплому за издавачки подухват у области стрипа издавачу „Дарквуд” за стрип едицију „Модести Блејз” и Диплому за ауторски стрип „Звери у нама“ Нађи Тиодоровић (Lokomotiva и Moro/System Comics, 2023).

Диплому за фотомонографију жири је доделио Драгољубу Замуровићу за „Сећам се” и „Сећам се 2” (Уметнички ауторски атеље АРТ ЗАМУР, 2023).

Похвалу за издавачки подухват на три језика у три књиге, жири је доделио издању „Словачко наивно сликарство у Србији” (Фондација „Бабка” Ковачица, 2023), Похвалу Удружењу музичара џеза, забавне и рок музике за публикацију „70 година Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије” аутора Дејана Цукића, у графичкој опреми Југослава и Јакше Влаховића.

Специјално признање за најлепшу књигу за децу „Три, четири, сад!” издавачу Креативни центар из Београда, ауторке Драгане Младеновић и илустратора Бориса Кузмановића.

Додај коментар: